Hackers kunnen toegang krijgen tot je smartphone zonder je merkt dankzij lek in wifi-chip

Een onderzoeker bij Google heeft een kwetsbaarheid in een wifi-chip ontdekt, waardoor apparaten overgenomen kunnen worden zonder dat gebruikers dit weten. De kwetsbaarheid zit in een chip die wordt gebruikt in zowel iPhones als Android-toestellen, schrijft de onderzoeker in een blog.

De onderzoeker, Gal Beniamini, vertelt in zijn blog hoe de kwetsbaarheid misbruikt kan worden. Het gaat om een chip gemaakt door Broadcom, waarmee je kwaadaardige code kunt uitvoeren. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is binnen het wifi-bereik van de telefoon te zijn. Als gebruiker hoef je helemaal niets te doen, een hacker kan toegang krijgen tot je smartphone zonder dat je ook maar iets merkt.

Update

Probleem is dat de chip in behoorlijk wat telefoons zit. Zo hebben alle iPhones sinds de iPhone 4 hem, maar zit hij ook in de Nexus 4, 6, 6P en in behoorlijk wat apparaten van Samsung. Gelukkig voor ons werkt Broadcom mee aan een oplossing voor het probleem, en hebben Apple en Google inmiddels een patch uitgebracht. In het geval van Apple zit de oplossing in iOS 10.3.1 die maandag uitkwam, Google verpakte hem in de beveiligingsupdate van april.

Toch is er ook slecht nieuws voor Android-gebruikers. Diverse apparaten met dit besturingssysteem worden pas later geüpdatet. Diverse fabrikanten en providers moeten de updates versturen, maar dat gebeurt niet zo regelmatig als het zou moeten. De kans bestaat dus dat jouw telefoon de fix nog niet gehad heeft en dat je maar moet hopen dat je geen slachtoffer wordt van de bug.