Zien: Hergebruikte raket van SpaceX landt weer veilig op aarde

SpaceX schreef vorige week geschiedenis. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk stuurde een raket – die al een keer was gebruikt – nogmaals de ruimte in en liet hem ook weer veilig landen, zodat hij voor een derde keer kan worden gebruikt. Het ging om een Falcon 9, die opsteeg vanuit Cape Canaveral en later weer landde op een zogeheten droneschip van het ruimtevaartbedrijf. Nu zijn de eerste beelden van die landing beschikbaar

Falcon 9 landing on the “Of Course I Still Love You” droneship after delivering SES-10 into orbit.

Een bericht gedeeld door SpaceX (@spacex) op

Deze Falcon 9 vloog vorig jaar nog naar het International Space Station voor NASA. Ook toen landde het ruimteschip op een droneschip in de oceaan. Dat de raket nu weer de ruimte in is geweest, is voor het eerst in de geschiedenis. Voorheen werd vrijwel iedere raket die de ruimte in ging namelijk vernietigd. Voor een volgende reis moest dus een geheel nieuwe raket gemaakt worden, wat tientallen tot honderden miljoenen per keer kost.

SpaceX heeft als doel raketten te gaan hergebruiken. Daardoor zou de ruimtevaart betaalbaarder moeten worden en dus beschikbaar moeten zijn voor grote groepen. CEO Elon Musk noemde de tweede landing van deze Falcon 9 dan ook een “gigantische revolutie in de ruimtevaart”.

Meer lanceringen

Overigens moet er al snel weer een raket de ruimte in gaan. SpaceX beloofde begin dit jaar namelijk iedere twee weken een raket te lanceren. Het is natuurlijk de vraag of het dan ook om hergebruikte raketten gaat. Later dit jaar wil het bedrijf volgens geruchten de Falcon Heavy de ruimte insturen. Dat is het type raket dat uiteindelijk naar Mars moet vliegen.