Wifi4EU toch niet zo’n succes: deel van gemeenten trekt zich terug uit project

Wifi4EU, Wifi,

Het leek zo’n mooi plan: overal op openbare plekken wifi-hotspots die je gratis kunt gebruiken. Dat was het idee achter het EU-project Wifi4EU. Maar dat plan blijkt toch niet zo’n succes. Acht van de 48 Nederlandse gemeenten die hier subsidie voor kregen, trekken zich namelijk terug. Dat schrijft Follow the Money, meldt Tweakers.

De Europese Commissie, raad en het Parlement gingen in 2017 akkoord met Wifi4EU. Het idee is dat 6.000 tot 8.000 Europese gemeenten hotspots krijgen in bijvoorbeeld ziekenhuizen en op pleinen. Het project geeft hiervoor subsidie uit een pot van 120 miljoen euro.

Gemeenten konden zich vorig jaar aanmelden voor een voucher van 15.000 euro voor het project. 48 gemeenten in Nederland kregen ook daadwerkelijk subsidie toegewezen. Maar diverse gemeenten stellen nu dat de kosten niet opwegen tegen het geld dat ze krijgen.

De EU heeft namelijk voorwaarden gesteld aan de subsidie. Zo moeten gemeenten de hotspots in ieder geval drie jaar draaiend houden. De kosten voor het onderhoud van de hotspots betalen de gemeenten zelf. Daarnaast mogen er geen advertenties aan de hotspots gekoppeld worden en persoonsgegevens mogen niet commercieel gebruikt worden.

Gemeenten trekken zich terug

Acht gemeenten hebben nu dan ook besloten hun deelname terug te trekken. Daarnaast zijn er vier gemeenten die twijfelen of ze nog meedoen aan Wifi4EU.

Ondertussen kunnen gemeenten zich nu wel inschrijven voor de derde ronden voor het verstrekken van de vouchers. Op 19 en 20 september worden er namelijk nog eens 1.780 uitgedeeld. In totaal zijn er al 6.200 vouchers uitgegeven: 2.800 in november 2018 en 3.400 in april dit jaar. Daarvoor schreven respectievelijk 13.000 en 10.000 gemeenten zich in.

Foto: Shutterstock.com