‘Google Stadia volgend jaar beschikbaar op Android TV’

Google Stadia Controller

Het was in maart dit jaar groot nieuws: Google lanceert binnenkort zijn eigen game-streamingdienst Google Stadia. Die dienst komt in november, maar is dan nog niet beschikbaar op Android TV. Mogelijk is dat volgend jaar wel het geval.

Stadia is een dienst waarmee je in Chrome-browsers kunt gaan gamen. Wil je bijvoorbeeld Assassin’s Creed: Odyssey spelen? Dan hoef je het spel niet fysiek te kopen, maar kun je hem in je browser streamen. De dienst werkt bij de lancering in november echter alleen op de Pixel 3 en 3A via de Stadia-app. Mogelijk werkt de dienst ook op de nog te verschijnen Pixel 4-telefoons.

Later moet er ook ondersteuning komen voor andere browsers en apparaten. Android TV is daar logischerwijs één van, en nu is er een hint over wanneer die ondersteuning komt. Tijdens de International Broadcasting Convention in Amsterdam gaf Google namelijk updates over Android TV, en een aanwezige stuurde informatie daarvan door naar XDA Developers.

Volgens die informatie komt ondersteuning voor Stadia op Android TV samen met de Android 11 R update in 2020. Die update komt echter niet gelijktijdig met die voor de telefoons, aangezien Android TV zich aan een ander schema houdt dan smartphones. De update komt dus een paar maanden later dan Android 11 voor smartphones.

Stadia

Stadia verschijnt bij de lancering dus op nieuwere Pixel-smartphones, maar komt dan ook naar de Chromecast Ultra. Er komen twee versies van de streamingdienst: Pro en Base. Pro kost 10 euro per maand en laat je in 4K en op 60 fps gamen. Base is gratis en biedt een maximale resolutie van 1080p en 60 fps.

Ook is er een Founder’s Edition, met een Pro-abonnement voor drie maanden, een Chromecast Ultra, en een exclusieve blauwe versie van de Stadia-controller die Google aan heeft gekondigd.

Wanneer Stadia precies verschijnt, is nog onbekend.