Wijnprocessor kan oplossing bieden voor mensen met weinig toegang tot elektriciteit

Iedereen kent wel de aardappelbatterij van vroeger: twee elektrodes in de aardappel, verbinden met een koperen draadje en je kunt een lampje laten branden. Nu is er ook een versie van deze batterij voor volwassenen: een batterij die loopt op wijn.

Vorige week vond het Intel Developers Forum plaats, een conferentie waar mensen uit de hele wereld samenkomen om te praten over nieuwe technologische ontwikkelingen. Intel presenteert op deze conferentie ook nieuwe concepten, waaronder een ‘wijnprocessor’.

Dr. Genevieve Bell van Intel liet een demonstratie zien. In een glas wijn worden twee elektrodes gehangen. De elektrodes reageren met een azijnzuur dat in de wijn zit. Deze reactie zorgt voor opwekking van stroom.

Het doel van deze demonstratie was om de werking van de nieuwe chipset Intel Silicon te presenteren. Deze chips en processors hebben maar heel weinig elektriciteit nodig om te kunnen werken. Dit kan goed gebruikt worden in minder ontwikkelde landen waar elektriciteit beperkt is.

intel-wine-powered-chip-set-3

Dr Bell bespreekt de mogelijkheden:

“It’s possible to start to imagine a world of incredibly low power but also with high performance, which will help unburden us, help us do things that are remarkable and gives the ability to power things like constant sensing, communication, and computing – all of which are necessary for our mobile future.”

Een belangrijke laatste opmerking: de wijn kan na gebruik als batterij gewoon opgedronken worden! Er is dan ook geen sprake van verspilling.