Wikipedia lanceert herontwerp voor meer dan 32 miljoen van zijn pagina’s


Volgende week donderdag zal Wikipedia een herontwerp lanceren van een bijna onmogelijke grootte: wel 32.533.899 pagina’s in 287 talen zullen worden aangepast. Of je het zult opmerken is nog de vraag; je moet een scherp oog hebben wil je zien dat de tekst is vergroot, of dat de titels in een ander lettertype worden geschreven. Jared Zimmerman, directeur gebruikerservaring van Wikimedia vertelt:

The changes might seem subtle–some readers of Wikipedia might not even know there’s a change! But for us, it starts to highlight some bigger issues.

Deze ‘bigger issues’ komen voort uit één groot probleem: Wikipedia is 100% open source en gratis voor de wereld om gebruik van te maken, maar bevat geen gratis en open lettertype dat ook daadwerkelijk werkt met alle talen van over de hele wereld.

Voor:
w640

Na:
w640-1

Voor mensen uit de westerse wereld is dit doorgaans geen probleem; wij zijn bevoorrecht door het gebruik van besturingssystemen als OS X die lettertypes beschikbaar maken voor ons. Bovendien worden de meeste documenten weergeven in een op het Latijn gebaseerde lettertype. Dat terwijl de meeste geschreven taal niet eens gebaseerd is op het Latijn! Denk bijvoorbeeld aan Chinees of Arabisch. Zimmerman stelt:

There is literally no consistency of fonts on Wikipedia depending on your browser and OS combination.

Wikipedia’s herdesign verandert daarom de manier waarop de tekst verschijnt, door het aanvragen van specifieke lettertypes op je computer. Allereerst zal het vragen naar een aantal open-source lettertypes, en wanneer deze niet aanwezig zijn (wat voor het merendeel van de wereldbevolking geldt) zal het je besturingssysteem raadplegen voor een alternatief.

Hoewel deze update van Wikipedia voor ons dus nauwelijks zichtbaar is, zal er in feite een grote transformatie plaatsvinden. Zoals Fastcodesign stelt: “Wikipedia has transformed itself from the Wild West of fonts to a poised publication that chooses certain fonts to evoke a brand standard and more universal experience.”