WK 2014 zorgt voor drie maal meer internetverkeer dan heel Brazilië in een maand

Volgens de laatste voorspellingen van Cisco zal het wereldwijde Internet Protocol (IP) verkeer de komende vier jaar bijna verdriedubbelen. Deze groei komt door meer internetgebruikers en –apparatuur, snellere breedbandverbindingen en meer gebruik van video. A.s. donderdag, wanneer het wereldkampioenschap voetbal begint zullen naar verwachting meer mensen dan ooit tevoren de wedstrijden bekijken via internet op hun desktop, tablet of mobiel.

Naar verwachting zullen videostreaming en IP-uitzendingen van de World Cup 4,3 exabyte aan internetverkeer genereren. Dat is drie maal zoveel internetverkeer als heel Brazilië in één maand genereert. Verder zal het internetverkeer afkomstig van de 60.000 mensen in een stadion en op weg naar een wedstrijd, naar verwachting meer zijn dan het internetverkeer afkomstig van alle 94 miljoen smartphones in Brazilië tijdens een gemiddeld druk uur.

“Onze eerste Cisco Visual Networking Index negen jaar geleden, voorspelde de komst van het Zettabyte Tijdperk voor het Internet Protocol verkeer met een biljoen gigabyte per jaar. Onze laatste VNI laat zien dat we in 2018 midden in dat tijdperk zitten, met 1,6 zettabyte per jaar aan IP-verkeer,” zegt Doug Webster, Vice President of Products and Solutions Marketing, Cisco. “We naderen nu snel een nieuw tijdperk, het Yottabyte Tijdperk, dat enorme kansen biedt voor service providers, bedrijven en organisaties die zich dan midden in het Internet of Everything bevinden.”

cisco-virtual-networking-index

Om de World Cup in een context te plaatsten: wereldwijd zal het internetverkeer in 2018 een omvang bereiken van 132 exabyte per maand. Dat komt overeen met:

  • Streaming van de finale van de World Cup in Ultra-HD/4K naar 8,8 miljard schermen tegelijk
  • 5,5 miljard mensen die achterelkaar alle afleveringen van het vierde seizoen van ‘Game of Thrones’ bekijken in HD, of 1,5 miljard die het seizoen bekijken Ultra-HD/4K
  • Streaming van de eerste aflevering van ‘House of Cards’ in Ultra-HD/4K naar 24 miljard schermen tegelijk
  • 940 biljard (1015) tekstberichten
  • 4,5 biljoen (1012) YouTube-clips

Volgens Cisco zal de samenstelling van het IP-verkeer de komende jaren bovendien drastisch veranderen. In 2018 zal het grootste deel van het verkeer voor het eerst in de geschiedenis van internet afkomstig zijn van andere apparaten dan personal computers. WiFi-verkeer zal het bekabelde internetwerkverkeer voor het eerst overtreffen. High definition (HD) videoverkeer zal meer verkeer genereren dan video in standaard resolutie. Het Internet of Everything krijgt een impuls en tegen 2018 zullen er bijna net zoveel machine-naar-machine (M2M) modules zijn als mensen op aarde. Slimme auto’s zullen bijvoorbeeld beschikken over gemiddeld bijna vier M2M-verbindingen per auto.

Het volledige rapport van Cisco over de toename van het internetverkeer de komende jaren is hier te bekijken.

Disclaimer: dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘The Internet of Everything stories’, mogelijk gemaakt door Cisco.

Cisco_Footer2