Woordvoerder FBI: We overdreven over problemen met versleutelde telefoons

De FBI zei afgelopen december tegenover het Amerikaanse Congres dat 7.800 smartphones van verdachten niet te kraken waren door het gebruik van versleuteling. Maar dat was overdreven, geeft een woordvoerder van de politiedienst toe tegenover The Washington Post. In werkelijkheid zou het gaan om 1.000 tot 2.000 onkraakbare toestellen.

Het aantal van 7.800 toestellen werd genoemd toen FBI-baas Christopher Wray bij het Congres sprak over de problemen bij politieonderzoek door het gebruik van encryptie.

De woordvoerder stelt dat uit nader onderzoek blijkt dat er te veel toestellen bij elkaar zijn opgeteld. Er bestaat namelijk een lijst met versleutelde telefoons van verdachten, maar die is afkomstig uit drie databases. En in die databases staan veel dubbelingen vermeld.

Kritisch

De FBI is echter al langere tijd kritisch over het gebruik van encryptie in smartphones en apps. Door encryptie zijn berichten niet te lezen voor buitenstaanders. Daardoor is het vaak vrijwel onmogelijk om de telefoons van verdachten en criminelen te kraken. De politiedienst kan daardoor geen berichten inzien bij een onderzoek.