Kan de politie cold cases wel oplossen met kunstmatige intelligentie?

Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij het oplossen van cold cases? De politie hoopt van wel. Het zet namelijk AI in om in de toekomst meer van dit soort zaken op te lossen en dat sneller te doen. Dat meldt NU.nl.

De AI moet in kaart brengen welke oude, onopgeloste zaken kansrijke sporen bevatten. Vervolgens zet de politie nieuwe forensische technieken in om alsnog een doorbraak te kunnen forceren.

Er zijn overigens veel van dit soort zaken: maar liefst 1.500. Daaronder vallen 1.000 onopgeloste moordzaken, die door 10 cold case-teams worden aangepakt. Momenteel wordt 35 procent van alle opgepakte cold cases ongeveer 35 procent alsnog opgelost.

Probleem is echter dat er een overzicht van cold cases gerangschikt naar kansrijkheid ontbreekt. De kunstmatige intelligentie moet daar dus verandering in gaan brengen.

25 miljoen pagina’s

Naar schatting moeten er 25 miljoen pagina’s in duizenden papieren dossiers worden doorgespit. Maar slechts 15 procent daarvan is gedigitaliseerd. Forensisch rechercheurs maken nu handmatig per cold case een sporenbeeld, dat ze afzetten tegen de onderzoekstechnieken van nu. Maar dat duurt gemiddeld 5 tot 30 dagen.

Wil je alle sporen in alle cold cases inzichtelijk krijgen, dan zou dat nu dus nog tientallen jaren duren.