WWDC18: Dit zijn de belangrijkste updates in iOS 12

Tijdens het WWDC event in Californië heeft Apple vanavond bekend gemaakt wat er allemaal nieuw is in iOS 12. iOS 12 is voor alle iPhone of iPad bezitters wederom gratis te downloaden en installeren. De update is beschikbaar voor alle Apple apparaten van ná 2013.

1. Sneller

In iOS 12 heeft Apple werk gemaakt van de performance van je toestel. Wie de update installeert zou moeten merken dat zijn toestel direct twee keer zo snel opereert. Tenminste, als we Tim Cook mogen geloven.

2. AR mogelijkheden

Apple zet groots in op de mogelijkheden van AR in zijn nieuwe operating system. Voor developer betekent dat onder meer dat er nieuwe mogelijkheden komen om AR apps uniform te ontwikkelen en gebruik te maken van een aantal standaard protocollen met dank aan AR kit 2. Adobe heeft een WYSIWYG interface ontwikkeld waarin apps kunnen worden gemaakt. De nieuwe mogelijkheden van AR apps werden tijdens WWDC onder meer gedemonstreerd aan de hand van een nieuwe Lego app: Lego Assembly Square.

3. Nieuwe app: Measure

Als gevolg van alle nieuwe AR mogelijkheden heeft Apple zelf ook een nieuwe app in iOS 12: Measure. Met Measure kun je via AR objecten meten in je omgeving. Bijvoorbeeld een meubel of persoon. De maten van het object worden vervolgens realtime weergegeven op je beeldscherm.

4. Foto’s

In de nieuwe fotoapp kun je straks makkelijker foto’s terugzoeken die gerelateerd zijn aan een bepaalde gelegenheid of locatie. Foto’s doet dat door onder meer zoeksuggesties te geven. Behalve locaties worden ook personen, objecten of categorieen geopperd door de app. Privacy van je foto’s staat nog steeds hoog in het vaandel, benadrukt Apple.

5. Custom Siri shortcuts

Heeft jouw Siri soms ook moeite met al jouw opdrachten? In iOS 12 wordt dat probleem hopelijk opgelost. Je krijgt namelijk de mogelijkheid om zelf maatwerk Siri shortcuts aan te maken. Bijvoorbeeld de opdracht: “Ik ga naar huis”. Op het moment dat je deze zin uitspreekt kan Siri straks vertellen hoe lang je er over doet om naar huis te rijden, automatisch een iMessage sturen naar het thuisfront, om vervolgens de muziek in je auto aan te zetten. Hoe handig is dat?

Naast een maatwerk commando dat je zelf kunt bepalen, komt er ook een vaste serie Siri commando’s die je via de iTunes store kunt installeren.

6. CarPlay werkt ook met Google Maps

Een paar kleine updates die straks beschikbaar komen in Apple iOS 12: iBooks krijgt een nieuwe naam: Books. De aandelen app (Stocks) wordt uitgebreid met nieuwsberichten, en gaat daarmee de concurrentie aan met andere businessmedia zoals Bloomberg. En last but not least: Apple Carplay gaat third-party apps ondersteunen, zoals Google Maps. Ook je favoriete verkeersapp kun je straks dus op het display in je auto gebruiken.

7. Do not disturb at night

Word jij ook zo moe van het wakker worden met 56 nieuwe WhatsApp berichten op je homescreen (pro-tip: zet je WhatsApp notificaties uit)? Apple gaat dat probleem (deels) oplossen met een nieuwe functie: Do not disturb at night. Met deze functie komen er ’s nachts helemaal geen pushnotificaties binnen waarvan je onverhoopt wakker kunt worden. En als je ’s ochtends opstaat overlaad je iPhone je niet gelijk met al deze gemiste berichten: Er is een clean wake-up scherm in beeld, totdat je klaar bent om de confrontatie met je werk weer aan te gaan.

8. Manage je schermtijd

Let’s face it, we zijn bijna allemaal verslaafd aan onze telefoon tegenwoordig. Maar Apple helpt je vanaf iOS 12 met afkicken. Met een nieuwe functionaliteit wordt precies bijgehouden hoeveel je elke app op je toestel gebruikt. Je kunt daarvan een rapport bekijken, zodat je je eigen smartphonegebruik kunt analyseren en verbeteren.

En nog beter: je kunt ook instellen welke apps je maar een maximum aantal minuten per dag wilt gebruiken. Bijvoorbeeld: “Instagram: 1 uur”. Als je gedurende de dag langer dat 1 uur in de Instagram app zit, ontvang je een pushbericht dat het tijd is om je telefoon weg te leggen.

9. Memoji

In iOS 12 maak je straks je eigen emoji: Memoji. Niet alleen kun je straks een perfect lijkende persoonlijke emoji maken, met behulp van de gezichtsherkenningssoftware in de nieuwe iPhones kun je deze emoji ook live animeren. Je hoeft daarvoor alleen maar een gekke bek in de camera te trekken: De camera maakt de foto en je Memoji is gelijk opgeslagen.

10. Group Facetime

Eindelijk kun je facetimen met een groep mensen. Dankzij Group Facetime kun je tot wel 32 mensen toevoegen aan één Facetime call. Ideaal voor videoconferencing is ook dat de Facetime app automatisch herkent wie er aan het woord is. Zijn of haar videofeed wordt dan automatisch groter weergegeven, zodat je altijd goed ziet wie er aan het woord is.