YouTube haalde vorig jaar 92 miljoen video’s offline

YouTube

YouTube heeft vorig jaar 92 miljoen video’s offline gehaald die in strijd waren met de richtlijnen. Dat schrijft Google op zijn blog. Het bedrijf maakte daarbij ook bekend dat slechts één procent van al die video’s inhoudelijk terrorisme of haatzaaien bevat. Relatief is dat natuurlijk weinig, maar dat betekent dat er wel dat er in een jaar tijd alsnog ongeveer 920.000 video’s met dit soort inhoud offline is gehaald.

Video’s op YouTube kunnen als gevolg van verschillende manieren offline worden gehaald. Zo zijn slimme algoritmes in staat om video’s te herkennen die inhoud bevatten die tegen de regels is. Ook gebruikers kunnen via het meldingssysteem video’s rapporteren. Google schrijft dat in dat geval altijd een medewerker meekijkt om te beoordelen of een melding terecht is.

Volgens Google worden er steeds meer meldingen doorgegeven van gebruikers. Sinds 2006 hebben in totaal 90 miljoen mensen een video gerapporteerd, waarvan meer dan 30 miljoen mensen meer dan één video heeft gemeld.

Overheden en rechthebbenden

Daarnaast kan YouTube ook het verzoek van overheden krijgen om video’s offline halen. Partijen die beweren dat een video inbreuk maakt op het auteursrecht kunnen ook een verzoek indienen. De entertainmentindustrie zit wat dat betreft in een dilemma. YouTube biedt muzikanten een platform, maar de muziekindustrie beweert dat het platform ze ook veel schade toebrengt, bijvoorbeeld door illegale uploads.

Dat is volgens hen niet eerlijk, want YouTube verdient op die manier geld zonder dat het zelf video’s produceert. De industrie klaagt daar al langer over, maar gisteren werd bekend dat de Europese Commissie wil dat YouTube meer geld aan artiesten moet geven.