YouTube en Vevo krijgen leeftijdsbeperkingen in Engeland

Het Verenigd Koninkrijk wil kinderen beschermen voor ongepast videomateriaal op YouTube en Vevo door een adviesleeftijd te koppelen aan muziekclips.

Dat meldt The Guardian. De online videonetwerken hebben hiervoor samengewerkt met het British Board of Film Classification en de British Phonographic Industry, de twee instanties doe moeten gaan zorgen voor het beoordelingssysteem. Vermoedelijk kiezen zij voor een opzet die vergelijkbaar is met de beoordeling van speelfilms en series, voordat ze in de bioscoop of op tv komen.

De eerste pilot startte al in oktober vorig jaar. Inmiddels zijn er 132 video’s voorgelegd aan de instanties, waarbij besloten werd dat 53 video’s alleen geschikt zijn voor kijkers van vijftien jaar of ouder. Dizzee Rascal heeft met de track Couple of Stacks de twijfelachtige eer om als enige een 18+-rating te hebben. Dat is ook wel te begrijpen, want in de clip is te zien hoe de artiest mensen vermoordt met een mes.

Het is wat ons betreft een druppel op een gloeiende plaat, want laten we eerlijk wezen: wie houdt zich aan dergelijke leeftijdsadviezen? De Britse overheid gaat er schijnbaar vanuit dat niemand jonger dan 18 jaar Call of Duty speelt en dat alle tieners straks spontaan uit de buurt blijven bij video’s die niet voor hun bestemd zijn. Natuurlijk kan YouTube een leeftijdssysteem invoeren, maar ook dat is met een valse geboortedatum eenvoudig te omzijlen.