YouTube gaat HDR-video ondersteunen

Kan beeldkwaliteit nog beter nu je televisies kan kopen met een 4K-resolutie? Ja. En dan bedoel ik niet door nog meer pixels in hetzelfde scherm te stoppen, want dat zie je toch niet meer. De verbetering zit hem vooral in de kleuren. Een groter verschil tussen de verschillende kleuren en vooral zwart dat ook echt zwart is, dat is de volgende stap voor beeldschermen. HDR wordt dit genoemd, wat staat voor High Dynamic Range.

Op de CES zagen we alle grote tv-fabrikanten HDR-televisies introduceren. Immers: 4K is ontzettend 2015. En het zal vast niet lang duren voordat Sony een HDR-scherm in een smartphone stopt (ze deden dat in september al met een 4K-scherm). Maar uiteindelijk is het belangrijkste op dit moment de content; die moet volgens de nieuwe standaard worden geproduceerd en vooral beschikbaar worden gesteld.

Eerder kondigden Netflix en Amazon al aan dat zij HDR-content gaan streamen en sinds deze week mogen we YouTube toevoegen aan dat rijtje. De dienst gaat het mogelijk maken om HDR-video’s te uploaden, al moeten die dan nog steeds gemaakt worden natuurlijk.

Het is in ieder geval interessant om te zien dat YouTube na 360-graden video, nu ook vroeg kiest om HDR te gaan ondersteunen. Ze moeten natuurlijk ook wel om hun positie als dé videosite te behouden.