De Tesla Model S rijdt kleine stukjes zonder bestuurder

Nog niet zo lang geleden onthulde Tesla haar Autopilot-functie, die de Model S in staat stelde om zelfstandig over snelwegen te rijden. Nu komt de autofabrikant met een functie die Tesla-eigenaren in staat stelt om hun Model S voor te laten rijden zonder bestuurder.

Zo kan het geparkeerde voertuig zichzelf uitparkeren om vervolgens naar de eigenaar toe te rijden. Wel moet de bestuurder binnen twaalf meter van zijn Model S af staan, anders werkt de functie niet.

Al heeft Tesla-baas Elon Musk grote plannen: over twee jaar moet je je Tesla vanaf elke plek kunnen oproepen, zelfs vanaf de andere kant van het land. De auto zou zich daarbij onderweg zelfstandig opladen als dat nodig is. Dat heeft Musk een groep journalisten vertelt in een conference call.

De mogelijkheid die nu is toegevoegd is een “babystapje”. De functie, Summon genaamd, is toegevoegd in de 7.1 software-update voor de Model S. Dat demonstreert YouTube-gebruiker James Majerus in één van zijn video’s.

Ook werkt de nieuwe functie samen met geautomatiseerde garagedeuren die via het HomeLink-systeem werken. De Tesla kan zelfstandig verbinding maken en de deur openen, zonder dat er een bestuurder hoeft te assisteren.

In de 7.1 update zijn overigens ook andere veranderingen te vinden. De meest opvallendste aanpassing is gedaan rondom de autopilot-functie. Als de Tesla zich op een weg bevindt zonder streep in het midden, kan de Model S niet harder dan 8 km/u over de maximale snelheid heen. Dit is om te voorkomen dat de Tesla ergens af probeert te slaan waar dat niet kan. Wanneer de bestuurder zijn handen niet aan het stuur heeft kan dit tot gevaarlijke situaties leiden.