YouTube Kids laat je voortaan ongepaste video’s gericht op kinderen rapporteren

YouTube Kids

YouTube Kids heeft een flink probleem: er zijn diverse bizarre en ongepaste video’s die op jonge kinderen worden gericht. Denk bijvoorbeeld aan Peppa Pig die bleek drinkt. Niet echt iets wat je aan een kind wilt tonen. Daarom heeft YouTube een nieuw proces toegevoegd om te voorkomen dat dit soort video’s bij kinderen uitkomen. Dat meldt The Verge.

Hoewel het in de algemene YouTube-app mogelijk is om een leeftijdsgrens op de video te zetten, heeft dit lang niet altijd het gewenste resultaat. Die video’s komen misschien niet in YouTube Kids terecht (dat gaat automatisch), maar dan moeten ze wel als zodanig ingesteld worden. En dat doet lang niet iedereen.

Maatregelen

Met het nieuwe beleid is het echter ook mogelijk om een video met ongepaste content te rapporteren in de algemene app. Daardoor wordt de video ook direct gerapporteerd in de Kids-variant van de app. Video’s die in de algemene app geplaatst worden, verschijnen bovendien niet direct bij de versie voor kinderen. Dat duurt een paar dagen. Als een video in de tussentijd gerapporteerd is, krijgen kinderen hem dus nooit onder ogen.

Naar eigen zeggen is er verder een speciaal team van werknemers die de gerapporteerde video’s bekijken. Zij waren er altijd al, maar worden nu ook getraind voor content in YouTube Kids. Natuurlijk kun je als ouder zijnde ook actie ondernemen. Bepaalde kanalen kun je blokkeren en je kunt de zoekmachine aan en uit zetten.