YouTube wil graag dat je zelf aangeeft of je video’s schokkend zijn

YouTube wil dat je voortaan zelf op het platform aangeeft of je video’s schokkende inhoud bevatten. Daarbij gaat het om grove taal, geweld, seksuele beelden of drugsgebruik. Dat heeft directeur Susan Wojcicki in een blogbericht bekendgemaakt.

De videosite testte onlangs met vijftien makers het zelf aangeven van schokkende inhoud. Die test wil het bedrijf nu uitbreiden. Door van tevoren aan te geven wat er in je video’s te zien is, moet het aantal video’s dat onterecht beperkt wordt voor advertentie-inkomsten worden teruggeschroeft.

“In een ideale wereld komen we uiteindelijk op het punt dat makers accuraat kunnen aangeven wat er in hun video’s te zien is”, aldus Wojcicki. “Gecombineerd met onze algoritmes en menselijke beoordelaars zal dit het aantal video’s dat onterecht wordt uitgesloten van advertentie-inkomsten verlagen.”

1.000 abonnees

Op dit moment klagen een aantal makers dat YouTube hen uitsluit van advertentie-inkomsten. Naar eigen zeggen voldoen zij wel aan de advertentierichtlijnen. Sinds begin dit jaar is het bovendien moeilijker om geld te verdienen met je eigen kanaal. Je moet voortaan namelijk minimaal 1.000 abonnees hebben en je video’s moeten minstens 4.000 uur bekeken zijn.