Europees Parlement: Excuses Mark Zuckerberg is niet genoeg

Het Europees Parlement heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg opnieuw uitgenodigd om uit te leggen hoe de privégegevens van miljoenen gebruikers konden lekken. Dat meldt NU.nl. Alle partijen vinden dat de topman zijn verhaal moet komen doen, en de Europese burgers zo uitleg moet bieden en moet garanderen dat het niet nog een keer gebeurt.

Zuckerberg moet uitleg geven over het schandaal rondom Cambridge Analytica, stelt het Parlement. Bij dat schandaal kreeg het bedrijf de informatie van 87 miljoen accounts in handen. De data werd verwerkt zonder dat gebruikers daar toestemming voor gaven of van op de hoogte waren.

‘Te weinig en te laat’

Jeroen Lenaers van het CDA stelt dat het excuus van Zuckerberg in de media “te weinig en te laat” is. Vera Jourova, Eurocommissaris van Justitie, zegt er “alles aan te zullen doen” om dit soort praktijken voortaan onmogelijk te maken.

Eurocommissaris Andrus Ansip van Digitale Markt heeft er dinsdag op aangedrongen dat Zuckerberg naar het Europees Parlement komt. Dinsdag besprak hij met Zuckerberg in San Francisco welke stappen Facebook moet nemen om aan de nieuwe, strengere privacyregels van de EU te voldoen.