Zelfrijdend systeem MapLite van MIT kan op onbekende wegen rijden

MapLite-MIT

MIT heeft een nieuw systeem voor zelfrijdende auto’s gemaakt. MapLite, zoals het systeem heet, kan zelfstandig kan navigeren over wegen die niet eerder speciaal in kaart zijn gebracht. Auto’s navigeren met het systeem alleen op basis van de GPS-locatie en met de sensoren op de auto.

Op dit moment rijden zelfrijdende auto’s alleen in gebieden die eerder met 3D-scanners op door mensen bestuurde auto’s in kaart zijn gebracht. Dat zijn eigenlijk altijd stedelijke gebieden. De auto’s hebben na het in kaart brengen een nauwkeurig beeld van hun hele route, inclusief stoepranden, wegen en verkeersborden.

LIDAR

Buiten dit soort gebieden kunnen de auto’s hun plek op de weg niet vinden. Maar met MapLite kan dat dus wel. Het systeem schat namelijk in waar de randen van de weg zijn op basis van LIDAR-data. Het systeem kon bij diverse testen al succesvol ongeveer 30 meter vooruit kijken om zijn weg te bepalen.

“De reden dat een dergelijke kaartloze aanpak nog niet eerder is gedaan, is omdat het over het algemeen veel moeilijker is om dezelfde accuraatheid en betrouwbaarheid te krijgen als bij gedetailleerde kaarten”, aldus onderzoeker Teddy Ort. “Een systeem als dit dat kan navigeren met alleen de sensoren aan boord, toont de potentie van zelfrijdende auto’s die om kunnen gaan met de wegen die niet in kaart zijn gebracht.”