Zelfrijdende auto Google maakt fout en botst op bus

Een zelfrijdende auto van Google heeft vorige maand in Californië een botsing gemaakt met een bus en volgens het bedrijf was dat ‘deels de verantwoordelijkheid’ van de auto. Dat meldt persbureau Reuters.

Het gaat om een Lexus RX450h, waarvan er momenteel 15 rondrijden in Mountain View in Californië. De auto wilde om een aantal zandzakken heenrijden. In het voertuig zat een bestuurder die niet ingreep omdat hij en de auto dachten dat de bus zou stoppen of de auto ruimte zou geven om door te gaan. Dat gebeurde niet, dus toen de auto weer op het midden van de rijbaan reed, raakte het de zijkant van de bus. De bus reed op dat moment zo’n 24 km/u. De auto reed slechts 3 km/u.

Reuters schrijft dat dat Google na het ongeluk aanpassingen heeft gedaan aan de software om toekomstige botsingen te voorkomen. Het schrijft dat Google duizenden varianten van het ongeluk heeft toegevoegd aan zijn simulator en de software heeft aangepast. De auto’s zouden nu beter moeten herkennen dat lange voertuigen, zoals bussen, minder snel ruimte maken.

Zelfrijdende auto’s van Google waren wel eerder betrokken bij ongelukken, maar Google beweert dat het tot nu toe in elk geval de schuld bij een ander lag. Daarom is het sinds eind vorig jaar in Californië verplicht dat alle auto’s een testbestuurder mee hebben die in kan grijpen als het fout dreigt te gaan.