Zelfrijdende auto’s blijken te saboteren met simpele laserpen

Zelfrijdende auto’s zijn de toekomst, daar lijkt geen twijfel over mogelijk. Wanneer we de eerste kunnen kopen is de vraag, maar achter de schermen werken vrijwel alle grote fabrikanten hard aan een eigen model. Er zijn echter nog wel wat veiligheidsrisico’s die aangepakt moeten worden.

De voertuigen zijn namelijk met een simpele laserpen van de wijs te brengen, meldt IEEE. De zelfrijdende auto’s van Google maken bijvoorbeeld gebruik van Lidar-sensoren. Deze techniek zorgt ervoor dat jouw auto kan ‘zien’ waar je heen rijdt en of je onderweg fietsers, andere automobilisten of obstakels dreigt tegen te komen. Jonathan Petit van Security Innovation ontdekte echter dat je er niet meer dan een laserpen en een Raspberry Pi voor nodig hebt om de Lidar-sensoren te mislijden, zodat je de zelfrijdende auto kunt laten denken dat er andere auto’s en voetgangers in de buurt zijn.

De onderzoeker gebruikte zijn Raspberry Pi om de signalen van Lidar-sensoren te onderscheppen. Hij kwam er al snel achter dat de lasersignalen niet versleuteld waren, dus veel moeite hoefde hij daarvoor niet te doen. Vervolgens kon hij de signalen op een later tijdstip nabootsen, waardoor de sensoren dus voertuigen, mensen of voorwerpen registreren. Petit geeft aan dat het op deze manier onder andere mogelijk is om de auto’s uit het niets te laten stoppen. Dat is vooral gevaarlijk als de autonome voertuigen de weg delen met menselijke bestuurders, want zie in zo’n situatie maar eens snel genoeg te reageren.

Petit denkt dat autofabrikanten tot op heden simpelweg niet hebben nagedacht over deze kwetsbaarheid. Het is dus te hopen dat de auto-industrie serieus gaat kijken naar de veiligheid van zijn systemen, want ook bestaande technieken bleken al meerdere malen eenvoudig te kraken. In het geval van de zelfrijdende auto kunnen de gevolgen van een hack echter veel groter zijn, dus het lijkt de hoogste tijd om veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst te zetten.