Zelfrijdende auto’s komen er in India niet in: ze stelen banen

Zelfrijdende auto’s worden bijna overal ter wereld getest en zijn met enige regelmaat in het nieuws. Maar in India kijken ze heel anders tegen deze nieuwe ontwikkeling aan. De minister van Transport en Snelwegen van het land, Nitin Gadkari, zei vandaag: “We staan autonome auto’s niet toe in India. Daar ben ik heel duidelijk over.” Dat meldt de Hindustan Times.

De minister maakt zich geen zorgen om de veiligheid van de voertuigen, wat in andere landen wel ter discussie staat. Nee, het gaat hier om het feit dat de autonome auto’s banen afpakken van bestuurders in het land. “We staan geen technologie toe die banen steelt. In een land waar je werkeloosheid hebt, kun je geen technieken hebben die banen overnemen van mensen”, aldus Gadkari.

Opvallend genoeg is er een flink tekort aan commerciële bestuurders in het land. Er zijn maar liefst 22.000 banen die nog gevuld moeten worden. Maar de overheid zou werken aan een aantal locaties waar trainingen kunnen worden gegeven. Door die trainingen moeten er 5.000 professionele bestuurders bijkomen in de komende paar jaar.

Tata Elxsi

Voor Uber en Waymo is deze mededeling geen probleem. De wegen zijn niet goed genoeg om autonome voertuigen op de wegen te brengen. Bovendien is het verkeer veel te chaotisch. De veiligheid zou daardoor in het geding komen.

Het Indische bedrijf Tata Elxsi is echter wel bezig met autonome voertuigen voor het land. Het bedrijf test de auto’s op een weg die zo ontworpen is dat het de wegen en het verkeer in India weerspiegeld. Maar als het aan de minister ligt, komen ook die auto’s dus niet de wegen op.