Zieke kinderen kunnen virtueel naar schooluitjes dankzij telepresence-robot AV1

AV1 robot

Het klinkt zo vanzelfsprekend: een kind gaat naar school. Maar er zijn ook veel kinderen in Nederland die ernstig ziek zijn en daardoor niet naar school of naar schooluitjes. Met de AV1 telepresence-robot kan dit toch.

Een groot probleem voor zieke kinderen die niet naar school kunnen, is dat ze in een sociaal isolement raken. Ze zien geen vriendjes en geen klasgenoten. Om dat te voorkomen heeft het Noorse bedrijf No Isolation de AV1 ontwikkeld.

De AV1 is een telepresence-robot, waardoor kinderen wel eenvoudig en zelfstandig contact kunnen onderhouden met vriendjes, klasgenootjes en familie. Ze kunnen ermee virtueel op school aanwezig zijn, maar ook bij kerstfeestjes en sportwedstrijden.

De robot is te bedienen vanuit het bed, en via een scherm en microfoon kunnen ze met anderen praten. Vriendjes, familie of klasgenoten moeten de robot echter wel met zich meenemen, zodat het zieke kind niets mist.

Bondgenoten

De Vodafone Foundation, No Isolation en Stichting Kind en Ziekenhuis begonnen begin dit jaar de Bondgenoten-campagne. Kinderen maakten een ontwerp voor de ‘saaie’ witte AV1 en kregen lespakketten over de sociale werking van de robot.

Daarnaast worden de robots uitgeleend aan kinderen die ze het beste kunnen gebruiken. Er zijn twintig robots beschikbaar, die gratis uitgeleend worden aan zieke kinderen van wie de ouders niet genoeg financiële middelen hebben om er zelf eentje te kopen. De robots zijn een speciale website aan te vragen.