Zien: de strijd van actrice Selma Blair tegen MS in Introducing, Selma Blair

Introducing, Selma Blair

Multiple Sclerose (MS) is een ontzettend vervelende ziekte, die helaas nog altijd ongeneeslijk is. Door ontstekingen in de hersenen werkt het aansturen van de functies van het lichaam niet goed meer, waardoor je bijvoorbeeld moe kunt worden of last kunt krijgen van je spieren. Talloze mensen hebben de ziekte, waaronder actrice Selma Blair. Zij toont haar strijd tegen de ziekte van dichtbij in een documentaire van Rachel Fleit, genaamd Introducing, Selma Blair. Binnenkort kun je die op Discovery+ zien.

Selma Blair is zeker geen onbekende in Hollywood. In 1995 kreeg ze haar eerste rol en al snel werd ze een herkenbaar persoon in diverse klassiekers. Zo speelde ze mee in Cruel IntentionsThe Sweetest Thing en in Legally Blonde. Maar in 2018 werd ze gediagnostiseerd met auto-immuunziekte MS.

MS is een ziekte waarbij je ontstekingen in je hersenen krijgt. Volgens de Hersenstichting ontstaan die ontstekingen omdat het beschermlaagje dat om je zenuwuitlopers kapotgaat. De cellen worden namelijk aangevallen door je eigen afweersysteem. Gevolg: seintjes naar je (andere delen in je) hersenen worden niet goed doorgestuurd. Daardoor kun je allerlei verschillende klachten krijgen, zo als wazig of dubbel zien, last hebben van je spieren, tintelende lichaamsdelen, problemen met je evenwicht of problemen met je concentratie.

Documentaire

Filmmaker Rachel Fleit besloot Selma Blair een jaar lang te volgen, waarmee haar strijd tegen deze ziekte in beeld wordt gebracht. Fleit zegt zelf dat ze direct een band had met de actrice. “Vanaf ons allereerste FaceTime-gesprek zag ik meteen wie ze was: ontwapenend, charmant, rauw, echt en waar”, aldus regisseur Rachel Fleit. “Vanaf het begin wilde ik dit verhaal vertellen over een andere manier van in de wereld staan. Ik voel me vereerd dat Selma mij vertrouwde om haar verhaal te vertellen.”

In de film zien we zowel de vrolijke als de moeilijke momenten van Blair, en hoe ze zich voorbereidt op een risicovolle stamceltransplantatie. Daarmee hoopt ze van de ziekte af te kunnen komen. Want hoewel je de ziekte hiermee niet kunt genezen, kun je het mogelijk wel meer stabiliseren. Met andere woorden: je hebt er minder last van. Blair zelf hoopt echter vooral dat mensen kracht vinden door de film te kijken, vertelt ze. “Ik mag dan wel het onderwerp van deze film zijn, maar ik hoop dat iedereen zichzelf erin ziet en kracht en vreugde vindt waarvan ze misschien niet wisten dat ze die hadden.”

Introducing, Selma Blair verscheen eerder al tijdens festival SXSW. Op 21 oktober verschijnt de documentaire ook op Discovery+.

Beeld: Discovery+