Zien: experts onthullen in documentaire hoe je Ted Bundy kunt ontmaskeren

Ted Bundy: A Faking It Special

Ted Bundy is ongetwijfeld één van de meest bekende én beruchtste seriemoordenaars uit de geschiedenis. Interessant aan hem is dat hij ondanks zijn huiveringwekkende acties ook een charmante en welbespraakte man was. Dus hoe ontmasker je zo iemand? In een nieuwe documentaire op Discovery+ laten drie experts zien hoe zijn lichaamstaal, woordkeuze en gedrag zijn echte intenties weergeven.

Ted Bundy was een Amerikaanse seriemoordenaar, die in de jaren ’70 een spoor van geweld achterliet in de Verenigde Staten. Jarenlang was hij actief als gluurder, maar uiteindelijk begon hij ook mensen te vermoorden. De meeste slachtoffers werden seksueel misbruikt, doodgeslagen en in stukken gesneden. Uiteindelijk bekende Bundy maar liefst dertig moorden. In 1989 werd hij door de doodstraf om het leven gebracht.

Maar tegelijkertijd was Bundy dus een hele charmante man. Sterker nog, dat is waarschijnlijk hoe hij zoveel slachtoffers kon maken. Hij heeft meerdere slachtoffers zo ver gekregen om mee te komen, voor hij zijn gruwelijke daden uitvoerde. Nadat hij gearresteerd werd, probeerde hij de publieke opinie voor zich te winnen met interviews vanuit de gevangenis. Zelfs tijdens zijn strafzaak gaf hij nog interviews.

Ted Bundy ontmaskeren

Hoewel Ted Bundy ontzettend charmant was, verraadt hij toch zijn ware intenties, zo laten experts zien in de documentaire Ted Bundy: A Faking It Special, die 17 juni op Discovery+ verschijnt. Zo komt Cliff Lansley – een expert op het gebied van lichaamstaal en emotionele intelligentie – aan het woord. Hij vertelt dat bijvoorbeeld het weglachen van vragen of het herhalen van vragen bekende trucjes zijn om tijd te kopen en na te denken. En het schudden met je schouder of het sluiten van je ogen verraden je ware intenties, aldus Lansley. En dat zijn precies dingen die Bundy veel deed.

Dawn Archer – een professor in de linguïstiek – analyseert in de documentaire wat Bundy te zeggen heeft. Haar valt bijvoorbeeld op dat Bundy zijn accent aanpast aan dat van zijn interviewer. Op die manier probeert hij een band op te bouwen. En volgens Archer is Bundy’s woordkeuze net iets anders dan die van iemand die wel onschuldig is. Kerry Daynes – een forensisch psycholoog – weet tot slot zijn gedrag goed te analyseren en probeert te verklaren waarom Bundy geworden is wie hij is.

Het leuke van deze experts en de andere kenners die aan het woord komen, is dat je zo een diepgravend inkijkje in de denkwereld van een wrede moordenaar krijgt, die velen op het verkeerde been wist te zetten. De documentaire verschijnt 17 juni op Discovery+.

Beeld: Discovery