Zien: Film A Final Transmission werd zonder budget met performance capture gemaakt

A Final Transmission

Tijdens het Imagine Film Festival gaat wel een heel bijzondere film in première. Het gaat om A Final Transmission, een no-budget animatiefilm gemaakt met technologie die normaal gesproken voor games gebruikt wordt. Wie de film deze week niet kan zien, kan hem in december alsnog zien.

A Final Transmission is een scifi-film, waarin de laatste twee overlevende astronauten op hun ruimtestation worden aangevallen door een wrede aliensoort. De astronauten proberen te ontsnappen, maar ontdekken daarbij een duistere en verontrustende waarheid, en het voortbestaan van de mensheid blijkt op het spel te staan. Om te zorgen dat tenminste één het overleeft, moet er een bitter offer gebracht worden.

Film met performance capture

De film werd gemaakt door Kelly Klingenberg, die eerder de 2DOC Alleen met Jenever maakte. Dit project maakte ze in samenwerking met filmmakers en studenten van de Breda University of Applied Sciences, zonder dat daar budget voor was. Maar misschien nog wel meer bijzonder is dat er performance capture technologie is gebruikt, wat volgens Klingenberg in de Nederlandse filmindustrie weinig gebeurt.

Performance capture – oftewel motion capture – wordt veelal in games gebruikt, maar ook voor grote producties als Avatar en The Planet of the Apes. Met andere woorden: daar is vaak een groot budget voor nodig. De technologie werkt als volgt: acteurs krijgen een pak met bewegingssensoren aan, waarna ze de scènes uitspelen. De data uit de sensoren wordt vervolgens omgezet in hyperrealistische 3D-animaties.

“Geen van ons heeft ooit eerder op deze manier film gemaakt”, aldus Klingenberg. “De processen van games development en conventioneel film maken zijn verschillend en we moesten op afstand een manier vinden om een film te ontwikkelen, en dat ook nog eens zonder enige financiering. In al die maanden hebben we elkaar maar één keer fysiek gezien en dat was tijdens de opnames. De daadwerkelijke opnames duurden minder dan twee uur maar toen begon pas het echte werk.”

Behind the scenes en première

De film zelf gaat op 1 november om 19:15 in première tijdens het Imagine Film Festival in Amsterdam. Voor wie dat mist is later dit jaar nog een vertoning, namelijk tijdens het It’s The End Of The World As We Know It Film Festival in Amsterdam op 17 december.

Maar mocht je vooral nieuwsgierig zijn naar hoe deze film gemaakt werd, dan kun je dat lekker vanuit je luie stoel bekijken. Er is namelijk een behind the scenes-video gemaakt, die op Vimeo gedeeld is.

Beeld: A Final Transmission