Zien: Oprah Winfrey gaat in gesprek met Michelle Obama

The Light we Carry: Michelle Obama & Oprah Winfrey

De wereld leerde Michelle Obama kennen als First Lady van de Verenigde Staten. Maar logischerwijs is ze zoveel meer dan dat. Ze is advocate, auteur, moeder en rolmodel. En binnenkort gaat met ze niemand met nog zo’n icoon – Oprah Winfrey – in gesprek over haar bijzondere leven.

Michelle Obama begon haar leven in Chicago, waar ze al snel erg intelligent bleek te zijn. Ze sloeg het tweede leerjaar over en in haar zesde leerjaar kwam ze in een klas voor begaafden terecht. En ook later volgde ze veel vakken voor gevorderden. Niet vreemd dus, dat deze vrouw naar Ivy League-scholen kon. Ze deed haar studie aan Princeton en haalde haar rechtendiploma aan de Harvard Law School.

Na haar studies ging ze aan de slag bij een advocatenkantoor in Chicago, waar ze werkte op het gebied van marketing en intellectueel eigendom. Deze baan was echter dubbel bijzonder: ze leerde hier ook Barack Obama kennen, die later natuurlijk haar man werd. Michelle zelf ging echter eerder nog werken bij de stad Chicago en werd in 1996 benoemd tot adjunct-decaan voor Student Services aan de Universiteit van Chicago. In 2002 ging ze bovendien werken bij de University of Chicago Hospitals.

Een drukke carrière dus, die ze ook volhield tijdens de presidentscampagne van haar man Barack, ook al droeg ze daar ook aan bij. En we weten allemaal wat er vervolgens gebeurde: ze werd de First Lady. De invloed die ze daarmee kreeg, zette ze onder meer in bij werk rondom vrouwenrechten, LGBTQ-rechten en om haar man Barack te adviseren.

In gesprek met Oprah Winfrey

Een bijzonder leven dus, op zijn zachtst gezegd. En dat realiseert Michelle Obama zich ongetwijfeld ook. Zo schreef ze na haar tijd als First Lady een boek over die periode in haar leven. En ook nu zet ze zich nog in voor allerlei bijzonder werk, zeker rondom vrouwenrechten en LGBTQ-rechten. Bovendien is ze tussen dat alles door ook nog moeder van twee dochters, die logischerwijs ook hun moeder nodig hebben.

Inmiddels heeft ze nog een boek geschreven: The Light We Carry. In dit boek deelt ze praktische wijsheden en strategieën om hoopvol en in balans te blijven, zelfs in een onzekere wereld als die van nu. Om dat boek te promoten ging Michelle Obama logischerwijs weer op tournee, en onderdeel daarvan was een uitgebreid gesprek met vriendin Oprah Winfrey. In dat gesprek deelt ze persoonlijke verhalen over haar jeugd en tijd in het Witte Huis, maar deelt ze ook inzichten over zelfvertrouwen, angsten en ouder worden.

Dat gesprek werd natuurlijk opgenomen, wat betekent dat wij het terug kunnen gaan kijken. De special verschijnt op 25 april op Netflix.

Beeld: Netflix