Op vakantie in de wilde natuur? Probeer Slovenië eens!

Slovenië

Het vakantieseizoen komt eraan en de keuze is natuurlijk weer enorm. Ben je echter op zoek naar een vakantie waarin je vooral de mooie en wilde natuur in kunt trekken, en wil je niet al te ver reizen? Dan is Slovenië een goede optie! Wij zetten wat must-see locaties voor je op een rij.

Slovenië ligt tussen Kroatië en Italië in en is helemaal niet zo groot. Qua oppervlakte is het namelijk slechts de helft van Nederland. Maar het is ook een stuk minder drukbevolkt dan ons eigen landje: er wonen maar zo’n 2 miljoen mensen. Daardoor is er flinke ruimte voor de wilde natuur, waar jij tijdens je vakantie van kunt genieten.

Wandelen langs de vele trails

De gemakkelijkste optie is natuurlijk om gewoon lekker de natuur in te gaan, door lekker te gaan wandelen. En daar biedt Slovenië genoeg opties voor: het land heeft meer dan 10.000 kilometer aan wandeltrails. Zo kun je de Thematic Trail door het Logar Valley Landscape Park volgen, die je langs een heuse waterval van 90 meter leidt. Maar de wandelroute is niet heel zwaar, waardoor je hem ook met een gezin kan doen, weet I Feel Slovenia.

Een andere optie is om door de weilanden op berg Mt Blegôs te wandelen, een route die je ook door mooie beukenbossen leidt én langs vele bunkers die uit de Tweede Wereldoorlog komen. Zo combineer je dus natuur met geschiedenis. Heb je minder interesse in die bunkers, maar wil je wel meer beukenbossen en weiden zien? Dan is de Trail along Rob in de Vipava-vallei een goede optie, met lekker veel groen én locaties waar je ook direct een wijnproeverij kunt doen.

Valley of Triglavska

Valley of Triglavska © Daniel Taipale

Tot slot zijn de Lovrenc-meren een interessante bestemming voor een wandeling. Deze wandeling loopt namelijk door weilanden en bossen naar hoogvenen; kleine meren die gevormd worden door regenwater. Het bijzondere aan deze meren is dat ze constant veranderen: het aantal meren is nooit hetzelfde. Daarnaast vormen ze een plek voor prachtige natuur: in de zomer bloeien er witte waterlelies, maar er groeit bijvoorbeeld ook een vleesetende plant én de zeldzame drakenvlieg.

Lake Bled

Lake Bled is een van de meest bekende locaties in Slovenië. Dit is een gletsjermeer in de Alpen, met in het midden een klein eiland met een kasteel. Prachtig om te zien dus en tof om een deel van je vakantie bij in de buurt door te brengen.

Eén van de leuke dingen om daar te doen is om een bootje te huren en te varen. Vanaf het water zijn de uitzichten namelijk ook heel bijzonder. En zo kun je ook direct naar het eiland toe, om daar de kerk eens te bezoeken. Ook tof: in de buurt zit de Vintgar-kloof, een enorme kloof met rivieren, watervallen en een mooie wandelroute.

Lake Bled in Slovenië

Lake Bled. Foto: Shutterstock.com

Wil je er ook een nachtje doorbrengen? Dan kun je kamperen bij Camping Bled, waar je ook huisjes met een echte hot tub kunt huren.

Op tour door de grotten

Mooie natuur vind je niet alleen bovengronds, maar ook verstopt onder de grond. In Slovenië heb je namelijk allemaal mooie grottenstelsels, waar je ook doorheen kunt.

Het grootste grottenstelsel is in de buurt van Postojna, met ondergrondse bergen, rivieren en gewelven. Het grottenstelsel zelf is maar liefst 24 kilometer lang, dus je hebt echt heel veel om te bekijken. Het eerste deel zie je met een ondergrondse trein, zodat je niet meteen heel ver hoeft te lopen. Daarna kun je nog wel een stukje wandelen. Ook tof: er is een heus Vivarium, waar je zogeheten ‘Olms’ – ook wel babydraken genoemd – kunt bekijken. Dit zijn dieren die in de eeuwige duisternis leven. Daarnaast is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de grotten, mocht je daar nieuwsgierig naar zijn.

De grotten bij Postojna

De grotten bij Postojna. Beeld: Shutterstock.com

Ook kun je naar de grotten van Škocjan, die miljoenen jaren oud zijn en waar nog altijd een helderblauwe rivier doorheen stroomt. In totaal heeft de grot gangen van zo’n 6,2 kilometer lang, waar je doorheen kunt wandelen via hoge bruggen. Maar geen zorgen: hier kun je gewoon met een gids doorheen, dus je zult niet zo snel verdwalen.

Beklim de hoogste berg van Slovenië

Ga je liever een berg op dan een berg in? Dan kun je er tot slot voor kiezen om de hoogste top van Slovenië te beklimmen. We hebben het hier over de Mt Triglav, die maar liefst 2.864 meter hoog is. Bij helder weer kun je vanaf hier zelfs het gehele grondgebied van Slovenië zien! Niet gek dus, dat deze berg het symbool van het land is en zelfs op de nationale vlag te zien is.

Je hebt ruime keuze uit trails die de berg op leiden, waaronder een driedaagse tour langs de bergweiden van Bohinj en de Triglav-meren. Houd er wel rekening mee dat je hier een gevorderde hiker voor moet zijn, aangezien het bovenste deel van de top nogal bloot is. En de laatste 400 meter bestaat uit een met staalkabels uitgezet parcours langs de bergwand. Een avontuur is het dus zeker!

Beeld: Eeva Makinen