Zien: prototype Starship-raket van SpaceX barst deels bij test

Starship-SpaceX-opbouw

SpaceX werkt hard aan zijn Mars-raket Starship. Het bedrijf werkt zelfs aan drie prototypes, die allemaal getest moeten worden. Maar bij één van die testen is een raket deels gebarsten. Toch is dat geen gigantische tegenvaller, stelt het ruimtevaartbedrijf.

SpaceX voerde gisteren een grondtest uit in Texas, waarbij de raket deels barstte, schrijft The Verge. Het ging om een druktest, waarbij de systemen onder zoveel mogelijk druk moesten komen te staan.

Een woordvoerder zegt dan ook dat de resultaten “niet geheel onverwacht” waren. “Er waren geen verwondingen en dit is geen grote tegenvaller.”

De knal – waarbij gaswolken en stukken hardware de lucht in werden gesmeten – werd vastgelegd op camera door livestreams van fans. Die beelden gaan nu rond op Twitter.

Naar mars

Het prototype dat nu gebarsten is, was bedoeld om het ontwerp van de Starship te testen. Zoals gezegd zijn er nog twee andere testraketten, die mogelijk voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Elon Musk, de CEO van SpaceX, zei in september nog dat de testraket binnen een paar maanden testvluchten kan gaan doen in de lucht. Binnen zes maanden moet de raket al in een baan om de aarde komen.

Waarschijnlijk gaat dat niet meer lukken. Musk heeft op Twitter laten weten dat SpaceX deze specifieke raket niet meer gaat gebruiken. De vliegtesten worden in plaats daarvan uitgevoerd met een nieuwe model dat het bedrijf wil bouwen.