In Zeeland rijdt binnenkort een autonome vrachtwagen op de weg

Autonome vrachtwagen Terberg en VDL

Zeeland heeft een flinke primeur: daar gaat voor het eerst een autonome vrachtwagen over de weg rijden. Het gaat om een test die maar liefst drie jaar gaat duren. Dat meldt Omroep Zeeland.

Wanneer de zelfrijdende vrachtwagens precies voor het eerst gespot kunnen worden, is nog niet helemaal duidelijk. Maar de proef moet in ieder geval binnen een paar maanden beginnen. Dan rijden er vrachtwagens op die lijken op die in de foto boven dit artikel, maar dan zonder cabine.

De vrachtwagens rijden bovendien alleen ’s nachts rond, als er weinig ander verkeer is. Of er nog een menselijke bestuurder aanwezig is, is niet duidelijk. Maar er zit geen stuur in het voertuig, dus een mens kan waarschijnlijk ook niet ingrijpen als er wel wat gebeurd.

De bedoeling is dat de vrachtwagens tussen het terrein van uienbedrijf MSP Onions en logistiek dienstverlener Kloosterboer in Vlissingen-Oost gaan rijden. Dat is een traject van meer dan drie kilometer. Hoe vaak de vrachtwagens heen en weer rijden in een nacht, is niet bekendgemaakt.

Twee projecten

De test wordt in Vlissingen-Oost gehouden en is een initiatief van Zeeland Connect. Zeeland Connect is een netwerk van ondernemers, onderwijs en overheden en probeert de logistieke positie van de provincie te versterken.

De autonome vrachtwagens zijn echter niet het enige project van Zeeland Connect. Het werkt ook aan een project om bedrijven te helpen om over te stappen naar een elektrisch wagenpark. Daardoor moet schadelijke uitstoot van bedrijfsauto’s worden teruggedrongen.

Zeeland Connect moet voor de twee projecten 5,7 miljoen euro neerleggen. Veel van dat geld komt echter uit subsidies. Europa heeft de helft van het bedrag in subsidies aangeboden. Nog eens 15 procent komt van de Provincie Zeeland en de rest wordt door deelnemende bedrijven betaald.