Zien: vijf series en films over koningin Elizabeth II

films over koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth II leidde een bijzonder leven: toen ze geboren werd, had niemand verwacht dat ze koningin zou worden. Maar zo’n tien jaar later deed haar oom – prins Edward – afstand van de troon en ging de kroon naar haar vader, koning George VI. In 1952 werd Elizabeth II zelf koningin. En dat bleef ze tot haar overlijden, zo’n anderhalve week geleden. Inmiddels zijn er vele series en films over koningin Elizabeth gemaakt. Wij zetten de mooiste op een rij.

De afgelopen dagen hebben natuurlijk volop in het teken van de Britse Queen gestaan. En vandaag is geen uitzondering, gezien de begrafenis nu op het programma staat. Een uitstekend moment om ook eens verder in het leven van de Queen te kijken, dat dus best bijzonder was. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een fijne film of serie? Goed nieuws: al deze films en series zijn gewoon te streamen in Nederland.

The King’s Speech

Te beginnen met The King’s Speech, al gaat die technisch gezien vooral over de vader van Elizabeth II: George VI. Zoals gezegd was hij namelijk nooit de troonopvolger. Zijn oudere broer werd koning. Totdat Edward wilde trouwen met iemand waar hij geen goedkeuring voor kreeg. Dus trad Edward af, zodat hij wél kon trouwen. En George VI werd opeens toch nog koning.

Plots toch nog op de troon komen heeft natuurlijk flinke impact op je leven. Tel daarbij op dat George VI best last had van stotteren en dat hij nog wat onzeker was, en de uitdagingen worden nog groter. Zeker als hij een speech moet gaan geven op de radio, als eerste monarch ooit.

De film The King’s Speech vertelt hoe George VI zo plots op de troon kwam en hoe hij met behulp van een spraaktherapeut over zijn stotteren heen kwam. En natuurlijk zien we ook de jonge Elizabeth regelmatig langskomen. Zie het als een film over het begin van haar eigen leven als troonopvolger.

The King’s Speech kun je zien bij Pathé Thuis, NPO Plus en Videoland

A Royal Night Out

Terwijl Elizabeth nog prinses was, woedde de Tweede Wereldoorlog. En ja, ze was ook nog prinses toen de oorlog afgelopen was en de bevrijding in 1945 eindelijk plaatsvond. Tijd voor een feestje dus! En volgens deze film vonden Elizabeth en haar zus Margaret dat ook.

Wat we 100% zeker weten: op de avond van 8 mei 1945 zijn de twee prinsessen het paleis uit geslopen en hebben ze zich onder het volk begeven. Wat er precies is gebeurd op die avond, is natuurlijk niet helemaal bekend. Maar A Royal Night Out probeert het ons toch te vertellen. De film gaat namelijk over die ene avond.

A Royal Night Out is alleen bij Pathé Thuis te streamen, wat betekent dat je er wel voor moet betalen. De film zie je vanaf 2,99 euro. 

The Crown

Elizabeth kwam in 1952 zelf op de troon, na het overlijden van haar vader. De Netflix-serie The Crown pikt het verhaal rond die tijd op en laat ons zien hoe het koninklijke instituut impact heeft op het leven van alle familieleden, en dan niet per se in positieve zin. Zo verliest Margaret – de zus van de koningin – de liefde van haar leven en heeft Charles nou niet echt een fijne jeugd. En dan hebben we het nog niet eens over Diana gehad.

De Netflix-serie kreeg zeker in het begin geweldige recensies. In de latere seizoenen zijn er wel wat meer historische onnauwkeurigheden, maar dat maakt het kijkplezier er niet minder om. De eerste vier seizoenen staan er in ieder geval op, aan de laatste twee wordt nog gewerkt.

The Crown kun je zien bij Netflix.

The Queen

Over Diana gesproken: dat was een hoofdstuk in het leven van koningin Elizabeth dat wat minder geslaagd was. Veel Britten vonden destijds – en misschien wel nog steeds – namelijk dat het Koninklijk Huis schuldig is aan de dood van Diana. De koningin zelf liet haar ook niet van haar beste kant zien, gezien ze na de dood van Diana dagenlang niets van zich liet horen en de vlag ook nog eens niet halfstok wilde laten hangen.

De film The Queen gaat over de crisisdagen na de dood van Diana en haar relatie met de nieuwe premier Tony Blair. Actrice Helen Mirren speelt de rol van koningin Elizabeth en kreeg daar een Oscar voor.

Helaas is The Queen alleen te streamen bij Pathé Thuis, wat betekent dat je er wel voor moet betalen. De film zie je vanaf 2,99 euro. 

Elizabeth: The Unseen Queen

Er zijn niet alleen series en films over koningin Elizabeth gemaakt, maar ook diverse documentaires. Eén daarvan is Elizabeth: The Unseen Queen. Deze documentaire volgt de diverse, maar schaarse, privémomenten in het leven van de koningin. Denk aan haar verloving op Balmoral en haar eerste tour in het buitenland met haar familie.

Het leuke is dat deze docu geen acteurs bevat die de koningin spelen, maar foto’s en filmpjes uit het familiearchief van de koningin. De koningin deed zelfs zelf de voice-over. We horen haar dus zelf vertellen over haar leven. Dichterbij kun je bijna niet komen.

Elizabeth: The Unseen Queen zie je op NPO Start

Beeld: Shutterstock