Dit moet je weten over de nieuwe Star Wars-serie Andor

Andor, nieuw op Disney+

Na het succes van The Mandalorian en Obi-Wan Kenobi is het niet geheel verrassend dat Disney meer inzet op series in het Star Wars-universum. Deze week gaat namelijk weer een nieuwe van start: Andor. Deze serie speelt zich ook weer af in dezelfde tijdlijn als de Skywalker Saga, maar gaat niet over de Skywalkers. Nieuwsgierig waar de serie dan wel over gaat en wat we al weten? Wij zetten het voor je op een rij.

Om maar eens te beginnen met waar de serie dan wél over gaat: Andor is een prequel op de film Rogue One, die zich weer vlak voor Star Wars Episode IV: A New Hope afspeelt. In Rogue One maakten we kennis met een groep rebellen die plannen van de Death Star stalen, die uiteindelijk gebruikt worden om het ruimtestation op te blazen. Eén van die rebellen was Cassian Andor en de nieuwe serie draait om hem.

Andor speelt zich namelijk vijf jaar voor Rogue One af en vertelt ons naar verwachting hoe Cassian Andor zo’n belangrijk onderdeel van de start van de Rebellion werd. Disney zelf omschrijft de serie als een ‘spionnenthriller’ met flashbacks naar de jeugd van Andor, waarmee uitgelegd wordt hoe hij de man werd die we nu kennen en waarom hij zo’n hekel heeft aan de Empire.

Wie zitten in de serie?

Logischerwijs neemt Diego Luna de rol van Cassian Andor opnieuw op zich, net zoals hij in Rogue One deed. Ook keert Genevieve O’Reilly terug als Mon Mothma, een leider van de Rebellion. Verder doen Kyle Soller (Anna KareninaThe Titan), Noof Ousellam (Hannah, Guilt), Alex Ferns (The Batman, Cash Truck) en Wilf Scolding (Game of Thrones, The One) mee aan de serie. Volgens Variety neemt ook Stellan Skasgard (Thor, Good Will Hunting) een rol op zich, maar hij is nog niet terug te vinden in de lijst op IMDb.

Maar ook de verdere crew is natuurlijk niet onbelangrijk. Zo werd de serie gemaakt door Tony Gilroy, die ook Rogue One schreef. Hij schreef het eerste seizoen van de serie met Dan Gilroy (Nightcrawler, Velvet Buzzsaw), Beau Willimon (The Idles of March, House of Cards) en Stephen Schiff (Lolita, True Crime). De serie wordt geregisseerd door Benjamin Caron (The Crown, Sherlock), Toby Haynes (Doctor Who, Sherlock) en Susanna White, een nieuwkomer.

Wat moet ik gezien hebben?

Het Star Wars-universum is ondertussen behoorlijk groot en veel hangt met elkaar samen. Dus wat moet je gezien hebben voor je aan Andor begint? Goed nieuws voor alle nieuwkomers: eigenlijk helemaal niets. Andor is immers het ontstaansverhaal van Cassian Andor, wat betekent dat je hem nog helemaal niet hoeft te kennen. En wat betreft alle andere gebeurtenissen: toen A New Hope voor het eerst in de bioscoop verscheen, wisten we ook nog niets over Darth Vader, The Empire of de Rebellion. Net als toen kun je daar dus van alles over te weten komen terwijl je de serie kijkt.

Wil je jezelf toch vast (opnieuw) onderdompelen in de wereld van Star Wars, dan kun je natuurlijk wel alles wat voor Andor afspeelt kijken. Dat zijn dan de drie prequel-films: Episode I, Episode II en Episode III. In die films ontdek je hoe Anakin Skywalker Darth Vader werd en hoe The Empire – waar Cassian Andor uiteindelijk tegen vecht – tot stand kwam.

Wil je weten hoe het afloopt met Cassian Andor? Dan kun je natuurlijk ook Rogue One opnieuw kijken. Alle films staan op Disney+.

Twee seizoenen bevestigd

Het verschijnen van Andor is helaas een paar keer vertraagd. Origineel zou de serie al in augustus verschijnen, maar dat werd dus september. Gelukkig is er wel goed nieuws: volgens Slashfilm zijn er al twee seizoenen bevestigd. Het eerste seizoen – dat woensdag begint – krijgt twaalf afleveringen, en later volgt dus nog een tweede met nog eens twaalf afleveringen. Volgens Deadline komt de serie daarna ook direct tot een einde. Het einde van seizoen 2 hangt namelijk direct samen met de start van Rogue One.

Maar laten we eerst eens met het eerste seizoen beginnen. Dat gaat aanstaande woensdag (21 september) van start op Disney+. Als we IMDb moeten geloven, verschijnen dan al direct drie afleveringen, dus we kunnen er direct even goed voor gaan zitten. Daarna verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering. Seizoen 1 eindigt vervolgens op 23 november.