Zin in avontuur? Beleef de zomer in de wildernis van Fins Lapland

Fins Lapland

Heb je nog geen idee waar jij je zomer wilt spenderen en heb je wel zin in iets ‘anders’ met een beetje avontuur? Let dan even op, want de kans is groot dat Fins Lapland dan echt iets voor jou is. In slechts drie uur vliegen stap je uit in een compleet andere wereld met glooiend heuvellandschap vol felgroene bomen, wilde rivieren die kronkelend richting kraakheldere meren lopen. Deze dingen mag je hier absoluut niet missen.

Fins Lapland in de zomer

Bij Lapland denk je misschien al snel aan een winters tafereel met sneeuw en kou, maar dat kan ook anders. In de zomer is Lapland namelijk ook een ware belevenis. Zodra de zon zich weer meer dan tien uur laat zien en de toenemende temperaturen de dieren, planten en bloemen doen ontwaken, verandert dit winterwonderland in een schilderachtige wildernis. Je kunt de dikke sokken en jassen gewoon thuislaten: in Lapland kan het in de zomer warmer dan 25 graden worden. Zowel de Finnen als de dieren zoeken dan verkoeling in de schone rivieren en meren. Klinkt als een droom, toch?

Husky's Lapland

Hiken met husky’s

Je kunt het prachtige land natuurlijk wandelend ontdekken, maar je kunt het ook op een avontuurlijke manier doen: met husky’s. Dit kan overigens wel alleen in juni en september, als de temperaturen weer iets dalen. Husky’s voelen zich namelijk het beste in de kou.

Ontdek de natuur vanaf het water

Als je ergens in Europa prachtige meren kunt vinden, dan is het wel in Finland. En hoe kun je die 88.000 meren het beste ontdekken dan op het water? Ga met een houten kano langs de ruige oevers door het water. Of stap op een supboard om midden op het water te genieten van het water en de zon. En dat is een voordeel aan het Noorden: zelfs om 11 uur ’s avonds kun je hier nog van genieten, de zon gaat in de zomer namelijk niet onder.

Kies je liever voor iets ruigers met wat meer avontuur? Kies dan voor raften. Laat je samen met een gids en andere avonturiers door de flinke waterstromen meevoeren over de rivieren. Een van de beste plekken om dit te doen, is het Finse Ruka. Hier vind je rivieren van verschillende lengtes en niveaus. Zowel de echte durfallen als de beginners kunnen hier terecht: er is voor ieder wat wils.

Fins Lapland

Beren in het wild spotten

In het Finse Lapland spot je niet alleen rendieren, elanden en een tal van vogels, maar ook beren! Dat doe je overigens wel op een veilige manier, vanuit een houten observatiehut achter glas. Je ziet hier de bruine beren met welpjes in het wild en met een beetje geluk komen ze nieuwsgierig bij de hut snuffelen. Wil je voor de full experience gaan? Breng hier dan een nacht door bij de wilde dieren. Een once in a lifetime experience!

Beren spotten Finland

Ontspannen in de sauna

Als je in Fins Lapland bent, hoort een Finse sauna er natuurlijk wel echt bij. Na een actieve dag in de natuur, is dat dan ook de uitgewezen manier om volop te ontspannen. Wissel het opwarmen in de sauna af met een duik in het verfrissende water, zoals de echte Finse locals het ook doen.

Genoeg geprikkeld om daadwerkelijk een reis naar Finland te boeken? Vanaf het vliegveld in Rotterdam en Den Haag gaat een directe vlucht die je binnen drie uur naar de poolcirkel brengt. Ideaal!

Beeld: Voigt Travel