Zo kun je je gezondheids- en activiteitendata uit Apple’s Health-app exporteren

Een week geleden schreef ik een relaas over het feit dat ik al mijn stappen, sportactiviteiten, hartslagmetingen etc. was kwijtgeraakt nadat ik een nieuwe iPhone in gebruik had genomen. Je kunt namelijk alleen een volledige reservekopie van je complete toestel overzetten naar een nieuw toestel, maar niet enkel je gezondheids- en activiteitendata. Dat terwijl mijn Apple Watch en iPhone die ruim een half jaar lang braaf hebben verzameld.

Na publicatie kreeg ik veel reacties van mensen op het artikel. Onder meer met een link naar een tool die is gemaakt door een externe ontwikkelaar die uit een backup van je iPhone de gezondheids- en activiteitendata kan halen en vervolgens op je nieuwe iPhone kan zetten. Maar ook over het feit dat, in tegenstelling tot mijn beweringen, het wel mogelijk is je gezondheidsdata te exporteren als ruwe data.

Hoe? Als je de app ‘Gezondheid’ onderin op ‘Gegevens’ klinkt en vervolgens op alles ‘Alles’, staat er rechtsbovenin een deel-icoontje. Als je daar op klikt, kun je een zipfile met daar een xml-bestand met de complete set ruwe data naar je zelf mailen. Hierin zie je bijvoorbeeld het aantal stappen dat je per uur hebt gezet en alle hartslagmetingen terug. Je zou de data vervolgens zelf kunnen analyseren, als je dat interessant vindt.

Gezondheisdata Apple exporteren

Desondanks blijft het natuurlijk erg onhandig dat je niet met één druk op de knop de data over kunt zetten van het ene naar het andere toestel. Of dat je de data kunt synchroniseren tussen bijv. een iPhone, iPad en een webinterface. De data zit in de Health-app en je kunt hem dus bevrijden, maar daar is ook alles meer gezegd.