Zo overleef je de winterdip

Winterdip

De feestdagen zitten erop, het nieuwe jaar is aangebroken, maar de winter lijkt nog eindeloos lang te duren. En eigenlijk ben je er ondertussen wel een beetje klaar mee. Misschien voel je je ondertussen zelfs wel wat somber en slaap je heel veel of heb je minder behoefte aan sociale contacten en eet je meer. Het zijn allemaal symptomen van de winterdip of zelfs een winterdepressie. Maar geen zorgen: er zijn best wat tips om de winter toch goed door te komen.

Wat is dat toch, dat we ons in de winter – en dan zeker na de feestdagen – somberder voelen? Daar zijn best wat verklaringen voor, weten experts. Allereerst heb je vaak last van het gebrek aan licht, aldus de psychologen van Psyq. De dagen zijn immers korter en de lichtsterkte van de zon neemt af. Daardoor raakt je biologische klok wat ontregeld. Tel daarbij op dat de dagen grauw zijn en we vooral binnen zitten vanwege het gure weer, en je komt in een dip of zelfs een heuse depressie terecht.

Het gevolg: je bent moe, hebt veel behoefte aan slaap, je dag-nacht-ritme schuift op, je word prikkelbaar, somber, kunt je slechter concentreren, hebt een grotere eetlust (en dus mogelijk ook een hoger gewicht) en/of hebt minder behoefte aan sociale contacten.

Zodra de lente aanbreekt verdwijnen die klachten – gelukkig – vanzelf weer en voel je je weer een stuk beter. Maar ja, wat doe je in de periode voor de lente van start gaat? Daar hebben we wel wat tips voor.

Ga naar buiten!

De tip die experts het meeste geven is simpel: ga naar buiten! Allereerst zoek je zo het licht op, wat goed helpt om je je beter te laten voelen. Daarnaast helpt het enorm om voldoende in beweging te blijven of zelfs buiten te sporten. Daarmee maak je namelijk endorfine aan, wat helpt tegen stress.

Natuurlijk hoef je echt niet iedere dag een complete workout te doen. Simpelweg een half uurtje gaan wandelen kan al enorm helpen, evenals een fietsritje naar je werk toe of een korte wandeling tijdens de lunch.

De psychologen van Psyq adviseren daarnaast om ‘s morgens vroeg naar buiten te gaan, omdat er dan relatief veel blauw in het licht zit, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Met andere woorden: door in de ochtend naar buiten te gaan, voel je je minder vermoeid.

Haal het licht naar binnen

Zoals gezegd ontstaat een winterdip vaak door een tekort aan licht. Licht is dus vaak ook een goed antwoord op je problemen. De meest eenvoudige oplossing is natuurlijk om naar buiten te gaan, maar als het met bakken uit de lucht komt, heb je daar waarschijnlijk ook niet zoveel zin in.

Gelukkig zijn er ook daglichtlampen die het zonnetje imiteren. Deze kun je goed gebruiken om jezelf dagelijks even bloot te stellen aan wat licht, zodat je lichaam weer wat herstelt van de dip. Ook kun je ervoor kiezen om lichttherapie te proberen, waarbij je dagelijks tien minuten tot een kwartiertje in het licht van zo’n lamp gaat zitten. Dat doe je vijf tot tien dagen – of eventueel zelfs langer. Volgens Thuisarts.nl voelen de meeste mensen binnen een week al verbetering.

Overigens kan het verstandig zijn om lichttherapie via een psycholoog te volgen, gezien die goed met je af kan stemmen hoe lang je in het licht van de lamp blijft zitten en kan controleren of je gevoelig bent voor bijwerken.

Slik extra vitamine D

Zonlicht zorgt niet alleen voor een goede regulatie van het slaaphormoon melatonine, maar het geeft je ook vitamine D. Maar nu de zon zich weinig laat zien, krijg je die vitamines logischerwijs minder binnen. Dat is gelukkig gemakkelijk te compenseren met een vitamine-supplement, die je gewoon bij de drogist kunt halen. Daarnaast kun je vitamine D uit diverse soorten eten halen, zoals een stamppot.

Sowieso helpt het om gezond te blijven eten en drinken, benadrukt Psychologen Nederland. Als je toegeeft aan je verlangen naar zoetigheid of om meer te eten, neem je ook weer toe in gewicht en krijg je niet voldoende vitaminen en mineralen binnen. Uiteindelijk ga je je daar dus weer slechter door voelen.

Aan de slag met leuke dingen

Een andere belangrijke tip van Psychologen Nederland is om gewoon wat leuks te gaan doen. Natuurlijk is het verleidelijk om maar op de bank te blijven zitten en je naar te voelen. Maar door de negatieve spiraal te doorbreken, ga je je echt beter voelen en stimuleer je zelf positieve gedachten en gedrag. Dus heb je een hobby die je weer eens op wil pakken? Lees je graag? Of bezoek je graag een museum? Dit is het moment om dat lekker te gaan doen. Je voelt je gegarandeerd weer een stukje beter.

Beeld: Shutterstock.com