Zo wil IBM met Watson alle toeschouwers bij Wimbledon scannen

IBM zet zijn kunstmatige intelligentie Watson zo’n beetje overal in – en Wimbledon is vermoedelijk geen uitzondering. Tijdens het tennistoernooi hangt IBM de tent mogelijk vol met camera’s die allemaal met Watson verbonden zijn. Met deze camera’s zal de AI de gezichtsuitdrukkingen van toeschouwers scannen en deze koppelen aan wat er in het spel gebeurt, meldt de BBC.

Kijk je blij als Djokovic een punt scoort? Dan zal Watson op termijn begrijpen dat je aan de kant van deze tennisser staat. Hetzelfde is het geval als je bijvoorbeeld fronst bij een fout van je favoriete speler. Hoe langer de kunstmatige intelligentie het publiek scant, hoe beter hij subtiele gezichtsuitdrukkingen kan doorgronden.

De plannen zijn nog niet helemaal rond. Zowel IBM als de All England Lawn Tennis Club moeten nog toestemming krijgen van de rechter om iedere toeschouwer op deze manier te scannen. Daarnaast wordt er niet al teveel over gesproken, omdat mensen wellicht privacyzorgen hebben. Want wie wil er nou iedere seconde tijdens een tenniswedstrijd in de gaten worden gehouden door een computer?

Krijgt IBM de deal echter wel rond, dan is dit een interessante manier om de kunstmatige intelligentie nog intelligenter te maken. De computer zou immers duizenden gezichten per dag kunnen gebruiken om menselijke uitdrukkingen te leren kennen. Handig bij het doorgronden van een potje tennis, maar ook bij het identificeren van emotie.