Zonder kun je toch niet: Netflix niet bang dat ze gebruikers verliezen na blokkade Amerikaanse Netflix

Het zal je misschien ontgaan zijn, maar Netflix heeft besloten om de toegang tot hun Amerikaanse aanbod te blokkeren voor niet-Amerikanen. Dat maakte het bedrijf vorige week bekend. Het nieuwe beleid is onderdeel van afspraken met filmstudio’s, waardoor Netflix nu wereldwijd te gebruiken is.

Je kon voorheen namelijk via een proxy-verbinding of VPN-server net doen alsof je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten woonde. Hierdoor krijg je toegang tot series en films die niet in de Nederlandse Netflix zitten. Maar aan die constructie komt nu dus een einde. In een recent interview liet Netflix-CEO Reed Hasting zich uit over het nieuwe beleid:

Ik denk dat we er niks van zullen merken. We hebben altijd al proxy’s geblokkeerd met een blacklist. Nu hebben we een verbeterde en uitgebreidere blacklist, dus ik denk niet dat we daardoor een groot verschil gaan zien.

Ondanks dat Netflix nu bijna overal beschikbaar is, zijn alleen de series van Netflix zelf produceert, zoals House of Cards en Orange is the New Black, te zien in iedere land. De rest van het aanbod verschilt per land en de 130 landen start Netflix met enkel hun eigen producties.

Mocht je echt verknocht zijn aan de Amerikaanse Netflix: het is goed mogelijk dat aanbieders van de proxy- en vpn-diensten een manier vinden om de extra laag beveiliging van Netflix te omzeilen. Maar het wordt in ieder geval een stuk lastiger.