Chinees bedrijf brengt eerste auto die rijdt op zonne-energie op de markt

Zonneauto’s kennen we natuurlijk al van de World Solar Challenge, maar een versie voor thuisgebruik was altijd toekomstmuziek. Wás, want het Chinese bedrijf Hanergy heeft afgelopen weekend vier conceptauto’s gepresenteerd die rijden op zonne-energie. Binnen drie jaar moeten ze ook echt in productie gaan.

Hangergy is geen autofabrikant maar het bedrijf maakt zonnepanelen. De auto’s die het heeft ontworpen zijn eigenlijk normale elektrische auto’s die zijn uitgerust met zonnepanelen waarmee je de accu kunt opladen. Helaas wekken de zonnepanelen niet genoeg stroom op om oneindig te blijven doorrijden met de auto. Vijf tot zes uur in de zon betekent dat je er zo’n 80 kilometer kunt rijden. Voor gemiddeld woon-werkverkeer is de auto dus prima geschikt.

De elektrische voertuigen hebben daarnaast ook een aansluiting voor een kabel om de accu te kunnen opladen. De accu heeft een capaciteit die zorgt voor een actieradius van zo’n 350 kilometer.

Dunne film

De zonnepanelen die in de auto zijn verwerkt zijn een soort dunne film. Ze zijn licht en flexibel en kunnen daardoor in allerlei producten worden verwerkt. Hanergy denkt bijvoorbeeld aan drones, smartphones en kleding. De zonneauto’s bevatten tussen de 3,5 en 7,5 vierkante meter van de zonnecellen.

Hoeveel de auto’s moeten gaan kosten als ze over een paar jaar op de markt komen is nog niet bekend.