‘President van het internet’ Zuckerberg zegt in brief tegemoet te komen aan kritiek op Facebook
Stan Hulsen
Het afgelopen jaar was niet gemakkelijk voor Facebook. Het sociale netwerk werd er meerdere malen van beschuldigd zijn verantwoordelijkheid niet te nemen of verkeerde beslissingen te maken. Zo kreeg de redactie die Trending Topics samenstelde het verwijt conservatief nieuws uit te sluiten. Een andere grote misstap was het verwijderen van de iconische foto van het napalmmeisje uit de Vietnamoorlog. En na afloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen was het sociale medium de grootste zondebok. Het verwijt: Facebook faciliteert het platform waarop nepnieuws zijn vrije gang kan gaan.
We zagen dat we fouten maakten- Mark Zuckerberg Deel deze quoteHet is één van de dingen die Mark Zuckerberg aanstipt in zijn brief van bijna 6000 woorden aan alle gebruikers van zijn sociale netwerk. “We zagen dat we fouten maakten door nieuwswaardige foto’s gerelateerd aan Black Lives Matter en politiegeweld weg te halen, en door de historische oorlogsfoto uit Vietnam te verwijderen”, schrijft hij. “We zagen dat we haatberichten in politieke discussies niet goed beoordeelden – we hebben accounts en posts verwijderd die hadden moeten blijven staan en berichten laten staan die we hadden moeten verwijderen.”
‘Kunstmatige intelligentie is de oplossing’
Zuckerberg denkt dat kunstmatige intelligentie de oplossing is voor dat probleem. “Dagelijks worden er miljarden posts, reacties en berichten op onze platformen (Facebook, Instagram, WhatsApp, red.) geplaatst”, schrijft hij. “Het is onmogelijk om ze allemaal te beoordelen zodra ze bij ons gerapporteerd worden. Kunstmatige intelligentie kan een betere aanpak bieden.”
Facebook wil kunstmatige intelligentie inzetten om alle berichten, foto’s en video’s scannen. Zuckerberg schrijft dat de kunstmatige intelligentie ongepaste content sneller kan melden, waarna een medewerker kan beoordelen of het bericht verwijderd moet worden. “Deze ontwikkeling bevindt zich nog in een erg vroeg stadium”, schrijft Zuckerberg. “Maar we zijn al begonnen om de kunstmatige intelligentie naar sommige berichten te laten kijken.” Volgens Zuckerberg wordt een derde van de meldingen van ongepaste berichten nu door de computer verstuurd.
Hij erkent dat het nog jaren duurt voordat zo’n systeem volledig is ontwikkeld. “Op dit moment verkennen we hoe we kunstmatige intelligentie kunnen leren om het verschil tussen nieuwsberichten over terrorisme en terrorisme-propaganda te herkennen”, geeft hij als voorbeeld. “Het vereist dat we een kunstmatige intelligentie bouwen die het nieuws kan lezen en begrijpen.”
Verantwoordelijkheid
Verder zegt Zuckerberg opnieuw meer verantwoordelijkheid te willen nemen in de rol van Facebook als mediabedrijf. De CEO nam voorheen stellig afstand van deze omschrijving, maar lijkt daar sinds eind vorig jaar op terug te komen.
“Twee veelbesproken zorgen het afgelopen jaar gingen over de diversiteit aan perspectieven (filterbubbels) en de accuraatheid van informatie (nepnieuws). Ik maak me daar zorgen over”, schrijft Zuckerberg. Maar hij ziet ook andere ontwikkelingen in het medialandschap gebeuren.
We zijn onlangs begonnen met het verminderen van sensatie in de nieuwsfeed- Mark Zuckerberg Deel deze quote“We hebben gemerkt dat sommige mensen berichten delen gebaseerd op sensationele koppen, zonder het verhaal te lezen. Een goed teken dat een nieuwskop sensationeel is, is in het algemeen dat je minder geneigd bent om een verhaal te delen nadat je het hebt gelezen. Ben je meer geneigd een verhaal te delen na het lezen, dan is dat vaak een teken van een inhoudelijke verdieping. We zijn onlangs begonnen met het verminderen van sensatie in de nieuwsfeed door dit principe mee te laten wegen.” Op die manier wil Facebook ook uitgevers die zich richten op sensatie herkennen, schrijft Zuckerberg.
Zuckerberg schrijft (nog) niets over het openbaar maken van de algoritmes die berichten van nieuwsmedia en gebruikers gaan controleren. De vraag die Zuckerberg aan het begin van zijn brief stelt, is: ‘Maken we de wereld die we allemaal willen?’ Als Facebook het internet wil zijn, rust er echter een grote vraag op de schouders van The Zuck: ‘Maakt Facebook het internet dat we allemaal willen hebben?’ Hij is de persoon die daar de verantwoordelijkheid voor moet afleggen, maar dat in de praktijk alleen hoeft te doen aan zijn eigen moraal.