Hoe Facebook stap voor stap televisie wil vervangen

Eveline Meijer

Het beleid van Facebook maakte het al wel duidelijk, maar nu heeft Mark Zuckerberg het ook bevestigd: het bedrijf wil traditionele televisie vervangen.

Gisteren schreef Stan er al over: Facebook wil de concurrentie aangaan met televisie via een speciale app. Toen was het nog een gerucht, nu heeft Mark Zuckerberg het ook bevestigd. Dit schrijft Recode. Facebook is al inmiddels al zo’n twee jaar bezig om stap voor stap de plek te worden waar mensen videocontent bekijken.

In januari 2015 schreven we al dat online video Facebook nog machtiger gaat maken dan het is. Video’s kon je toen al maken op het sociale medium, en natuurlijk kon je ook content van andere platformen delen. De voorspelling van toen blijkt waarheid te zijn geworden. Kijk naar je eigen tijdlijn, en je ziet steeds meer video’s langskomen. De video van Arjen Lubach over Donald Trump ging daardoor bijvoorbeeld de gehele wereld over.

Ook Facebook ziet de kracht van video en heeft hier de afgelopen jaren steeds meer op ingezet. Zo kun je sinds september 2015 – ja, dat is alweer zo lang geleden – 360 graden-video’s rechtstreeks in je tijdlijn bekijken. Je telefoon kon je vanaf toen bewegen om ieder deel van een dergelijke video te bekijken. Al snel gingen de eerste media aan de slag met de mogelijkheid. Onder meer VICE, Star Wars en Discovery maakten als eerste van de functie gebruik.

Facebook Live

In augustus van 2015 lanceerde Facebook ook Live. Een feature die tegenwoordig overal bekend is. Beroemdheden mochten er als eerste gebruik van maken, het gewone publiek volgde later pas. Het bleek een succes, wat er toe leidde dat Live een topprioriteit werd bij het sociale medium. Ongeveer een jaar geleden zei een bron dat Mark Zuckerberg geobsedeerd was om een succes te maken van de feature. En de topman zelf zei ook dat livestreaming een van de dingen was waar hij “het meest enthousiast over is”.

Facebook Live Audio

Een dergelijke functie een succes maken gaat echter niet vanzelf. Mensen en bedrijven moeten het eerst gaan gebruiken. Om daar voor te zorgen, betaalde Zuckerberg bedrijven en beroemdheden om live video’s op het platform te plaatsen. Onder meer Buzzfeed en The New York Times profiteerden hiervan, maar ook Nederlandse bekendheden als Armin van Buuren en Hardwell sloten een leuke deal. Bovendien kwam er de mogelijkheid om streams zo lang te maken als je zelf wilt, ook als dat voor eeuwig is. Of je dat wilt is een tweede, maar het is leuk dat de optie bestaat.

En toen ging het snel. Facebook kwam met meer en meer features voor haar (live)video’s. Zo kun je ze tegenwoordig ook op je televisie bekijken via Apple TV of een Chromecast. Die functie werkt natuurlijk ook voor Facebook Live. Daarnaast gaat het sociale medium je 360-gradenvideo’s automatisch voor je stabiliseren, kun je binnenkort ook in 360 graden livestreamen en kun je livestreamen vanaf je desktop. Dat alles om het gebruik van video’s nog net iets gemakkelijker te maken voor de gebruiker. Voor jou dus.

Advertenties

Video’s werden dus inderdaad steeds groter op Facebook, precies wat Zuckerberg wilde. En daarmee haal je ook steeds grotere en belangrijkere projecten binnen. Zo streamde ABC de debatten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het sociale medium en maakte president Trump zijn keuze voor de Supreme Court bekend via het medium. Facebook Live lijkt zich daardoor verankerd te hebben in onze online samenleving. Maar er was nog een probleem: hoe verdien je er geld mee?

Trump Facebook Live

Een probleem voor Zuckerberg en zijn bedrijf. Want hoe leuk al die video’s ook zijn, als je er geen geld mee verdient heb je er als bedrijf weinig aan. Dus kwamen er ideeën om wel omzet te halen uit (live)video’s. Zo komen er advertenties aan die na twintig seconden getoond worden in een video. Voorwaarde is wel dat de video minimaal negentig seconden lang is. De opbrengst van de advertentie wordt verdeeld tussen de uitgever van de video en Facebook zelf.

En ook in de livestreams komen er mogelijk advertenties aan. Hier wordt mee geëxperimenteerd. Verschil is echter dat deze advertenties mogelijk middenin de stream komen. En zo kan Zuckerberg via video’s direct geld verdienen.

Televisie

Het grote geld zit natuurlijk nog steeds bij de televisie. Met advertentieblokken tussen films en series door wordt flink wat omzet binnen geharkt. Facebook wilde hier al tijden mee concurreren, wat blijkt uit de eerder genoemde ontwikkelingen. Maar wat is er nu een betere manier om adverteerders naar jou toe te krijgen door de concurrentie volledig te vervangen? En dat is ook precies wat het sociale medium wil gaan doen: het wil je televisie worden.

Facebook moet een plek zijn waar alle content staat waar mensen interesse in hebben. - Mark ZuckerbergZuckerberg wil dat we aan Facebook gaan denken als we een video willen kijken. Precies zoals we nu doen met Netflix en HBO, en ook met traditionele televisie. “Het doel is dat we de ervaring zo maken dat als mensen video’s willen kijken of op de hoogte willen blijven van hun favoriete show of een publiek figuur, ze naar Facebook kunnen komen en naar een plek kunnen gaan”, aldus Zuckerberg.

“De ervaring is ontworpen om er voor te zorgen dat je video’s wilt kijken, dat je op de hoogte wilt blijven van de content die je week na week bekijkt. Dit moet de plek worden waar je dat kunt gaan doen.” Op dit moment werkt het sociale medium dan ook aan het verkrijgen van licenties voor televisie-achtige shows. Daarnaast zou er aan een speciale app worden gewerkt die samen kan werken met onder meer Apple TV.

Hoe lang het duurt voordat we de video’s van Facebook ook echt op onze televisies gaan kijken, net zoals met Netflix en HBO, is niet bekend. De toekomst moet dus uitwijzen of de ambitie van Zuckerberg opnieuw een succes wordt.