Neerslag in Nederland gemeten aan de hand van mobiele telefoon signalen

Van oudsher wordt de hoeveelheid regen die in een land valt vaak gemeten met een weerradar of een ouderwetse regenpijler. Maar sinds kort is daar een derde manier bijgekomen. Door gebruik te maken van de weerkaatsing van regen met mobiele telefoonsignalen worden namelijk vergelijkbare data verzameld.

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en het KNMI startten in 2011 een test van 12 dagen waarbij ze mastsignalen van 2400 operators gebruikten om de hoeveelheid neerslag in ons land inzichtelijk te maken. Toen de data vergeleken werd met die uit de traditionelere meetmethodes bleek dat de resultaten nagenoeg gelijk waren. Zelfs kleine buitjes en de wijze waarop ze over ons land trekken waren exact gemeten.

De methode is mogelijk een goed alternatief om de neerslag te meten in landen waar men geen gebruik maakt van radar of regenpijlers, zoals Afrika. ‘Het mobiele telefoongebruik is in dat soort landen vaak wel hoog, en zo zouden we over dergelijke regio’s toch data kunnen gaan verzamelen’ aldus een van de onderzoekers tegenover een verslaggever van BBC News.

Via BBC