Nieuwe app ‘DermoScreen’ kan huidkanker beter detecteren dan je dokter


Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en het aantal patiënten neemt elk jaar toe. Een vroegtijdige herkenning is van groot belang en kan uiteindelijk zelfs levensreddend zijn. Een nieuwe iPhone app zou je daarbij een handje kunnen gaan helpen in de toekomst, de eerste testen wijzen uit dat de applicatie accurater is in het detecteren van huidkanker dan een dokter!

Melanoma, dat normaal gesproken wordt veroorzaakt door te veel blootstelling aan de zon is verantwoordelijk voor drie-kwart van alle sterfgevallen door huidkanker. De ziekte kan zich erg snel verspreiden, en een vroegtijdige behandeling is dan ook essentieel.

De DermoScreen app helpt hierbij en is ontwikkeld door professor George Zouridakis van de University of Houston. De app bestaat uit een dermatoscoop – een vergrotende loep met ingebouwde verlichtingsbron – die aan de achterkant van een iPhone kan worden bevestigd.

De iPhone camera wordt in combinatie met de hardware gebruikt om foto’s te maken van verdachte moedervlekken of ander stukjes huid. De app analyseert vervolgens in enkele seconden de afbeelding om te bepalen of het waarschijnlijk is dat het om kanker gaat.

Uit de eerste testen van de applicatie bleek dat de DermoScreen een accuraatheid had van ongeveer 85 procent. Een vergelijkbaar percentage dat wordt bereikt door gespecialiseerde dermatologen, en zelfs accurater dan een normale dokter.

De applicatie wordt op dit moment verder getest aan de MD Anderson Cancer Center van de University of Texas. Een geweldige uitvinding die in de toekomst waarschijnlijk mensenlevens zal gaan redden, en dat simpelweg met behulp van je iPhone!