Onderzoekers: ‘Gamers hebben grotere linker hersenhelft en zijn preciezer’

Krijg je nogal eens commentaar omdat je veel tijd steekt in games? Dan heb je er een goede reden bij om vooral door te spelen, want volgens recent onderzoek zijn vooral actie-games goed voor je hersenen.

Dat is in ieder geval de conclusie van Dezhong Yao, die uitgebreid heeft gekeken naar de hersenstructuur van 27 getrainde gamers die meedoen een regionale en nationale kampioenschappen. Zij bleken in vergelijking met 30 amateur-gamers te beschikken over betere cognitieve vaardigheden. Of, in normaal Nederlands: ze zijn preciezer, hebben een beter reactievermogen en een uitstekende hand-oogcoördinatie.

Dit is op zich geen nieuws, maar het team van Yao wilde ook graag weten hoe dat eigenlijk kan. De onderzoekers concludeerden dat het spelen van games zorgt voor nieuwe verbindingen in je hersenen, waardoor de verschillende ‘regio’s’ binnen je grijze massa sneller en beter met elkaar kunnen communiceren. Sterker nog: de actieve gamers bleken gemiddeld zelfs een grotere linker hersenhelft te hebben.

Mocht je er dus over twijfelen om in je vrije uurtjes te studeren óf te gamen, dan heb je voortaan een goede reden om voor het laatste te kiezen.