Onderzoekers 3D-printen glas met speciale robot

Onderzoekers van Virginia Tech en dr Rhode Island School of Design (RISD) hebben een nieuwe manier van het 3D-printen van glas ontwikkeld. De onderzoekers hebben volgens TechCrunch een speciaal systeem en een Glass Robotics lab ontwikkeld om te kunnen testen met het printen van glas.

Het 3D-printen van glas is nog steeds een ingewikkeld klusje omdat de temperaturen precies goed moeten zijn en het lastig is het glas gelijktijdig te laten afkoelen.

Toch hebben de onderzoekers een speciale machine ontworpen die gevuld wordt met gesmolten glas. De machine spuit daarna het gesmolten glas op een keramische tegel. Deze tegel ligt op een platform dat wordt bewogen door een robotarm. Doordat de robot telkens dezelfde beweging maakt ontstaat er laag voor een laag een 3D-object van glas.

De resultaten zijn niet van hele hoge kwaliteit, maar volgens de onderzoekers is dit een voorbeeld van hoe innovatie elkaar raakt op de vlakken van kunst, design, technologie en wetenschap. Stefanie Pender, een glaskunstenaar bij RISD, laat weten: “In plaats van een door technologiegedreven aanpak, benaderen wij de digitale fabricatie vanuit het perspectief van diepgaande materiaalkennis.”

Nu bewezen is dat het 3D-printen van glas mogelijk is, hopen de onderzoekers dat de techniek geïntegreerd kan worden in gangbare apparaten, zodat meerdere mensen met de technologie kunnen experimenteren.