Het kostte uiteindelijk bijna vier jaar om het voor elkaar te krijgen en uiteindelijk werd de hulp ingeroepen van 31 andere organisaties, maar het is de BBC gelukt. Eén miljoen Britse kinderen van 11 en 12 jaar oud, hebben een gratis microcomputer gekregen: de BBC micro:bit.
BBC micro:bitDe microcomputer is door de BBC uitgedeeld aan één miljoen Britse schoolkinderen. Hij bevat knoppen, 25 LEDjes, bewegingssensoren en aansluitingen voor andere sensoren.Met dit kleine computertje kunnen de kinderen spelenderwijs in aanraking komen met technologie en de principes achter het programmeren leren. En dat is hard nodig, vertelt Sinead Rocks, Head of Learning bij de BBC: “Het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met een groot tekort aan mensen met de juiste skills en dat hopen we samen met onze partners te veranderen.” Enthousiast vertelt ze over de eerste resultaten van het bijzondere project. “We hebben heel veel creatieve toepassingen gezien. Van een electronisch scorebord voor tafelvoetbal tot luchtgitaren waarvan het geluid kan worden aangepast.”
“We hebben zelf een BBC micro:bit gezien die bijna de ruimte heeft bereikt! Een groep scholieren van de Rishworth School in West Yorkshire heeft met hun informaticadocent een ruimtezonde gebouwd die ze op ruim 30 kilometer hoogte hebben gekregen met behulp van een heliumballon.”
Historie
Het klinkt wel een beetje raar: een publieke omroep die een microcomputer bouwt en uitdeelt aan kinderen. Maar volgens Rocks past het project perfect bij de missie en historie van de BBC. “Het is de taak van de BBC om te onderwijzen, te informeren en te vermaken. In de jaren 80 hebben we BBC Micro ontwikkeld (een volledige personal computer red.) om kinderen in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst kennis te laten maken met computers. Nu willen we daarop verder bouwen in deze digitale tijd met de BBC micro:bit, om een nieuwe generatie jonge mensen te inspireren om creatieve digitale pioniers te zijn.”
Het project begon in 2012. In eerste instantie wilde BBC Learning de microcomputer ontwikkelen samen met de interne R&D afdeling van de omroep. Al vrij snel werd het echter een veel grote project dan vooraf gedacht en ging de BBC op zoek naar externe partners. Uiteindelijk sloten 31 organisaties zich aan bij het project. Van de Britse bank Barclays tot techbedrijven als Microsoft, Samsung en Cisco. Ook onderwijsinstellingen, stichtingen en startups hielpen mee. “Zonder deze samenwerking was dit unieke initiatief er nooit gekomen”, aldus Rocks.