BBC Micro:bit kopen? Dat kan vanaf nu!

In het Verenigd Koninkrijk hebben één miljoen basisschoolleerlingen een gratis microcomputertje van de BBC gekregen om te leren programmeren: de BBC Micro:bit. De volgende stap van dit immense project is dat het computertje voor iedereen beschikbaar komt. Helaas niet gratis, maar echt duur is een BBC Micro:bit kopen ook niet.

Britten kunnen voor 13 pond (17 euro) een BBC Micro:bit kopen. Een starterkit met accessoires, waaronder een usb-kabel kost 15 pond (20 euro). Sommige webwinkels waar je een pre-order kunt plaatsen versturen hem ook daadwerkelijk naar Nederland. Bij The Pi Hut en Pimoroni kost dit bijvoorbeeld 4 pond, waardoor je 25 euro een compleet pakket thuis kunt krijgen.

De BBC Micro:bit bevat knoppen, 25 LEDjes, bewegingssensoren en aansluitingen voor andere sensoren. Online zijn allemaal tools en tutorials beschikbaar zodat je met de microcomputer spelenderwijs kunt leren programmeren, maar er is veel meer mogelijk. Zeker ook voor makers, die graag zelf slimme systemen in elkaar zetten.

“Ik hoorde dat mensen een vochtsensor hebben gebruikt om een automatisch bewateringssysteem voor planten te bouwen en ik ben er dan ook van overtuigd dat mensen van alle leeftijden interessante toepassingen kunnen bedenken”, vertelde Sinead Rocks, Head of Learning bij de BBC me onlangs in een interview. En voor die paar euro is het voor iedereen mogelijk om dingen te bedenken die met de Micro:bit kunnen.