‘Britse banken houden digitale aanvallen geheim uit angst’

Britse banken zouden de enorme omvang van digitale aanvallen niet melden bij de autoriteiten. Dat meldt Reuters. De banken zouden bang zijn voor imagoschade of voor straffen die ze opgelegd zouden kunnen krijgen. Een beveiligingsexpert zegt tegen Reuters dat de banken continu worden aangevallen, maar verzuimen dat te melden.

Reuters schrijft dat bij de Britse bankenautoriteit Financial Conduct Authority (FCA) dit jaar al 75 digitale aanvallen op banken gemeld zijn. Twee jaar geleden waren dat er slechts vijf. Maar volgens bronnen van het persbureau zouden er veel meer aanvallen hebben plaatsgevonden dan de officiële cijfers melden.

In het Verenigd Koninkrijk zijn banken niet verplicht om elke verdachte e-mail te melden als een aanval. Wettelijk gezien zijn de banken dus niet in overtreding. Maar de beveiligingsexpert geeft tegen Reuters het voorbeeld dat zijn bedrijf een financieel instituut als klant heeft dat maandelijks twee miljard digitale aanvallen ervaart. Ongeveer 200 daarvan zouden ‘echte’ aanvallen zijn.

Volgens bronnen van Reuters zouden banken het verzuimen om dit soort echte aanvallen te melden. Klanten van banken zouden net zo veel waarde hechten aan de veiligheid van hun bezit als aan de rente.