Ironisch: AVROTROS onderzoekt privacyschending van De Privacytest

De Privacytest

De omroep AVROTROS onderzoekt de privacyschending van enkele Nederlanders wiens accounts op sociale media te zien waren in het programma De Privacytest. Dat meldt NU.nl. Het programma, dat terug te kijken zou zijn via NPO Gemist, is inmiddels offline gehaald.

In het programma wordt het privacybewustzijn van Nederlanders onderzocht. Onder andere het gebruik van sociale media werd daarin behandeld. In het programma werden foto’s van Instagram-profielen getoond waarin mensen een nieuwe huissleutel of rijbewijs laten zien. Die foto’s kunnen door kwaadwillenden gebruikt worden om de sleutel te kopiëren en om identiteitsfraude te plegen.

De eigenaars van twee van die Instagram-accounts zeggen tegen NU.nl geen toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de foto’s. Ook waren de foto’s herkenbaar genoeg in beeld om de betreffende accounts terug te vinden. NU.nl schrijft dat veel accounts inmiddels niet meer publiekelijk toegankelijk zijn.

De NPO zegt in een tweet aan een gebruiker dat de aflevering inmiddels weer online staat, maar dat is (nog) niet het geval.

Numrush heeft AVROTROS benaderd voor een reactie.