Nieuw soort accu gaat dagen mee en is in een paar seconden weer opgeladen

Een groot probleem bij vrijwel alle technologie met een accu is dat de batterij altijd veel te snel leeg is. Vrijwel iedere dag ligt je smartphone aan de lader en daar wordt lang niet iedereen blij van. Maar wetenschappers van de University of Central Florida (UCF) hebben de oplossing: een prototype van een supercondensatorbatterij die zelfs na 30.000 keer opladen als nieuw blijft werken. Dit schrijven de wetenschappers op de website van de universiteit.

De accu zou twintig keer langer meegaan dan een normale accu. “Je kunt je telefoon in een paar seconden opladen en hem vervolgens een week lang blijven gebruiken”, aldus Nitin Choudhary, één van de wetenschappers van de UCF. Grootste verschil met reguliere accu’s is dat deze vorm elektriciteit statisch opslaat op het oppervlak van het materiaal, terwijl normale batterijen gebruikmaken van chemische reacties.

Op dit moment heeft het team alleen nog een prototype van de accu, die zeker nog niet klaar is voor de grote markt. Maar het project ziet er veelbelovend uit, vertelt Choadhary. “Voor kleine elektronische apparaten gaan onze materialen verder dan degene die normaal gebruikt worden als het gaat om energiedichtheid, dichtheid van kracht en cyclusvastheid.”

Mocht het onderzoek uiteindelijk de markt bereiken, dan kunnen we elektrische auto’s krijgen die nog verder kunnen rijden en in een paar minuten zijn opgeladen en smartphones die langer mee gaan (zonder te exploderen) en in een paar seconden weer vol zijn. Daarnaast kan het verregaande gevolgen hebben voor energie-opslag, waardoor we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Begin dit jaar schreven we al een uitgebreid artikel over de toekomst van batterijen en vooral de ontwikkelingen en uitdagingen op dat vlak.