Websites kunnen je nu ook tracken als je meerdere browsers gebruikt

Als je naar een website gaat, laat je een digitale vingerafdruk achter. Dat principe is tegenwoordig wel bekend. Het is ook een reden dat sommige mensen meerdere browsers gebruiken, om zich te beschermen. Maar die techniek valt binnenkort mogelijk in het water. Wetenschappers hebben namelijk de eerste techniek ontwikkeld om je te tracken op internet, zelfs als je meerdere browsers gebruikt. Dit schrijft Ars Technica.

Heb je een browser met de default-instellingen, dan laat je altijd een vingerafdruk achter. Je browser heeft namelijk een aantal eigenschappen die hem uniek maken. Jij hebt bijvoorbeeld andere plugins geïnstalleerd dan ik dat heb, je zit in een bepaalde tijdzone en gebruik je juist wel of geen adblocker. Inmiddels zijn er talloze technieken ontwikkeld die die vingerafdruk herkennen en je zo kunnen identificeren.

Privacy

Nu zul je je waarschijnlijk zorgen gaan maken om je privacy, wat logisch is, maar deze vingerafdrukken zijn niet per definitie slecht. Zo weet een bank op die manier dat je inlogt op een computer die je al eens eerder hebt gebruikt, en dat het dus veilig is. En dat doen wel meer websites.

Die technieken waren echter beperkt tot het volgen van een browser. Firefox laat bijvoorbeeld een andere vingerafdruk achter dan Chrome, ook al zit je op dezelfde computer. Maar een nieuw onderzoek (PDF) laat nu dus zien dat je nog wel te volgen bent als je meerdere browsers hebt. Daarnaast is deze techniek ook accurater dan de vorige mogelijkheden om je te volgen.

Nadeel is natuurlijk dat websites ook gepersonaliseerde advertenties kunnen aanbieden op basis van dit soort trackers. Dat is wel een privacyprobleem. En nu je ook gevolgd kunt worden als je meerdere browsers gebruikt, wordt dat probleem alleen maar groter. Advertentiebedrijven herkennen je immers, of je nu in Chrome, Firefox, Edge of alledrie werkt.

Tor-browser

De techniek bevat code die browsers een aantal taken laat uitvoeren. Hierbij wordt er gekeken naar welke hardware je in je apparaat hebt zitten en welk besturingssysteem je gebruikt. De taken verschillen per computer. Op basis van al die informatie kun je weer een nieuwe vingerafdruk maken, die veel specifieker is dan die je tot nu toe kreeg. Dat dit alles uitgevoerd wordt, merk je niets. Alles draait in de achtergrond.

De onderzoekers hebben inmiddels een aantal tests gedaan. Zo verzamelden ze 3615 vingerafdrukken van 1903 gebruikers in drie maanden tijd. Het systeem was in staat om 99,2 procent van de gebruikers goed te herkennen. Dat is behoorlijk goed, als je bedenkt dat andere technieken een veel lager aantal herkenden.

Mocht je je nu echt zorgen gaan maken om je privacy, dan is er gelukkig nog iets wat je wel kunt doen. Het systeem werkt namelijk niet als je de Tor-browser geïnstalleerd hebt en de standaardinstellingen gebruikt. Pas je de instellingen aan, dan bestaat de mogelijkheid wel dat je gevolgd wordt.