Wijziging in telecomwet: Netneutraliteit in Nederland wordt iets minder streng

De regels rond netneutraliteit in Nederland worden iets minder streng. Bepaalde vormen van zero rating worden niet langer verboden in Nederland. Minister Henk Kamp van Economische Zaken haalt het verbod op deze ‘positieve prijsdiscriminatie’ voor internetverkeer uit de Telecommunicatiewet, schrijft hij in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Zero rating betekent dat providers bepaalde soorten internetverkeer vrijstellen van kosten. Denk bijvoorbeeld aan T-Mobile die recentelijk Datavrije Muziek introduceerde. Daardoor vielen muziekdiensten buiten de mobiele databundel en hoefde je er dus niet voor te betalen. Maar volgens het verbod mocht dat helemaal niet.

In Europa zijn de regels op dit punt echter minder streng dan in Nederland. Daarom bepaalde een rechter onlangs dan ook dat T-Mobile zijn bundel wel mag blijven aanbieden. Kamp zegt nu naar aanleiding van die uitspraak dat hij de Nederlandse telecomwet aan gaat passen om het verbod op zero rating gedeeltelijk te schrappen. Het bevoordelen van één bepaalde partij (bijvoorbeeld alleen Spotify buiten de databundel laten vallen) blijft wel verboden.

Geen hoger beroep

Bij de zaak van T-Mobile ging de Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet in hoger beroep. Die beslissing respecteert Kamp, al benadrukt hij wel dat de organisatie nog onderzoekt of de muziekbundel van T-Mobile om andere redenen in strijd kan zijn met de Europese netneutraliteitsregels.

Hijink vindt het juist jammer dat ACM niet in beroep gaat en dat er daarom ook een wetswijziging nodig is. “Dat is slecht nieuws omdat daarmee de deur wordt opengezet voor andere providers om ook met zero-rating-diensten te komen”, aldus het Kamerlid. “De ene gebruiker gaat straks dus betalen voor data die voor anderen in een soort all you can eat-pakket wordt aangeboden. Die vorm van prijsdiscriminatie is op de lange termijn ongunstig omdat het de ene klant voorrang geeft op de andere.”